Nu har ännu en jävsinvändning kommit in i den utdragna rättsprocessen kring Region Skånes upphandling av it-systemet Vårdexpressen. Härvan kring Vårdexpressen uppdagades efter att SVT avslöjat oegentligheter och misstänkta mutbrott.
Den mutdömde vd:n Damon Tojjars advokat Staffan Bergqvist yrkar nu till hovrätten att Malmö tingsrätts dom från i våras, då vd:n och två tidigare regiontjänstemän dömdes till flera års fängelse, ska ogiltigförklaras och att rättegången ska göras om.
Spelade in mellansnacket
Någon har i hemlighet spelat in domarnas och rättens prat och överläggningar i pauserna under Vårdexpressenrättegången tidigare i år. Därefter ska ljudfilerna ha skickats till den mutdömde vd:n och hans advokat i början av hösten.
Tojjar och advokaten anser att ljudfilerna visar att domare och åklagare var jäviga och samarbetade under rättegången.
– Det räcker att det finns skälig anledning att anta att ett brott har begåtts för att starta en förundersökning. Det är uppenbart att det beviskravet är uppfyllt, säger advokat Staffan Bergqvist.
Tojjar och hans advokat vill dels att domen i Malmö tingsrätt ogiltigförklaras, dels att riksåklagaren utreder om domare och åklagare begått brott. Det vilar nu på riksåklagarens bord att fatta beslut om det ska inledas en förundersökning mot domare och åklagare.
”Kan inte kommentera”
– Om det blir en förundersökning kommer den att ledas av Särskilda åklagarkammaren. Riksåklagaren måste omgående ta ställning i det här ärendet, säger Bengt Åsbäck, vice överåklagare vid Särskilda åklagarkammaren i Malmö, som brådskande lämnade ärendet vidare igår.
Rättegången i hovrätten planeras starta onsdagen den 23 november och beräknas pågå under 21 dagar i november, december och februari nästa år. I nuläget är det dock oklart om den kommer att bli av eller inte.
Tre domare i hovrätten ska nu avgöra om målet än en gång ska skickas tillbaka till tingsrätten på grund av jäv. Både åklagaren vid Riksenheten mot korruption och Region Skånes advokater har i yttranden avvisat jävsanklagelserna och att domen ska undanröjas.
Misstänkt olovlig inspelning
Riksenheten mot korruption har dessutom gjort en brottsanmälan om olovlig avlyssning till Åklagarkammaren i Malmö. Men det påverkar inte riksåklagarens beslut.
– Vi har fri bevisprövning i Sverige vilket betyder att alla bevis kan användas även om de tagits fram på olagligt sätt, säger Karin Rosander, kommunikationsdirektör vid Åklagarmyndigheten.
SVT har under fredagen förgäves sökt representanter för Malmö tingsrätt.
Hör före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem om den misstänkta buggningen på Malmö tingsrätt:
Bakgrund
Fängelse i tre till fyra år
I våras dömdes tre personer av Malmö tingsrätt till långa fängelsestraff och mångmiljonskadestånd. Trion fick ett skadestånd på 25 miljoner kronor som de solidariskt ska dela på Region Skåne och Västra Götalandsregionen.
Vårdinnovations tidigare vd Damon Tojjar fick också näringsförbud i fem år. Han dömdes för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman och grovt givande av muta. De två tidigare regionanställda fälldes för grov trolöshet mot huvudman och grovt tagande av muta.
Samtliga dömda nekar till brott.
Miljardavtal
Vårens rättegång föregicks av en annan rättegång i Malmö tingsrätt, som senare ogiltigförklarades och fick göras om på grund av jäv.
Vårdexpressen skulle vara ett intelligent datasystem tänkt att revolutionera arbetet på vårdcentralerna. Regionerna i Skåne och Västra Götaland köpte tillsammans in systemet under 2019.
Avtalen värderades till närmare en miljard kronor. Men SVT avslöjade att det fanns misstänkta oegentligheter i affären. Region Skåne beställde då en extern utredning och polisanmälde senare händelserna.
Så här skriver advokat Staffan Bergqvist om de så kallade ”visselblåsarrapporterna”:
”Till Advokatgruppen i Stockholm anlände den 22 september 2022 en försändelse, ställd till Staffan Bergqvist. Försändelsen saknar uppgift om avsändare. Försändelsen innehöll ett försättsblad med en stämpel som markerar sekretess i Malmö tingsrätts mål B 8144-21, daterad den 7 september 2022. Vidare även en handling, utskriven den 2 maj 2022, med rubriken ”Rapport om lagbrott och missförhållanden vid Malmö tingsrätt”.
Försändelsen innehöll även handling ställd till Domstolsverket daterad den 7 september 2022 med rubriken ”Anmälan om missförhållanden vid Malmö tingsrätt”. De bägge handlingarna, bilaga 1 och 2 uppfattas som sk visselblåsarrapporter, inte någon av rapporterna har någon underskrift och rapporten som uppfattas tillhöra B 8144-21 anger att utskrifter av ljudfiler har bilagts rapporten. En del av en utskrift av finns i materialet.”