En person står med ryggen mot kameran i en park, omgiven av grönska och buskar. I bakgrunden syns en lekplats med en grön nätstruktur. Bilden visar en lugn och solig atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Möt ”Ahmed” i videon. Han berättar hur det är att försöka överleva på 1800 kronor i månaden. Foto: Florian Falk

Tio år i limbo: ”Ahmed” i Malmö lever på 1 800 kronor i månaden

Uppdaterad
Publicerad

”Ahmed” kom ensam till Sverige från Afghanistan för tio år sedan när han var 15 år,

Han gick färdigt gymnasiet, men lyckades inte få något arbete. Därför avslogs hans asylansökan och nu får han varken studera eller jobba.

Asylsökande vars ansökningar avslås och som överklagar får vänta i åratal på svar från Migrationsverket. De som saknar pass från sitt hemland får inte arbeta under denna tid och tvingas leva på det bidrag de får från Migrationsverket.

– Pengarna från Migrationsverket räcker inte för en månads utgifter. Ibland lånar jag från vänner, och när de inte kan hjälpa stannar jag hemma utan något, säger ”Ahmed”, som egentligen heter något annat.

Enligt Sveriges Radio har nästan 7 800 personer har någon gång haft uppehållstillstånd genom gymnasielagen. Nästan 70 procent av dem har fått permanenta uppehållstillstånd, enligt Migrationsverket.

Ahmed berättar att han får mellan 1800 och 1900 kronor i månaden från Migrationsverket och har ingen annan hjälp med boende, mat eller kläder. Han bor nu hos en vän men säger att situationen har blivit en stor psykisk påfrestning.

Utbildad kock

År 2020 avslutade Ahmed en kockutbildning och försökte hitta arbete, men på grund av coronapandemin lyckades han inte. Migrationsverket avslog hans asylansökan. Han ansökte igen och har sedan dess levt utan svar.

– Att återvända till Afghanistan är som självmord. Jag kom till Sverige som barn och har anpassat mig till det svenska livet. Jag kan inte leva under talibanernas diktatur, säger Ahmed.

Han berättar att han har bott flera år på Migrationsverkets boenden men har hemska erfarenheter därifrån och vill inte återvända. Han föredrar att tillfälligt bo hos vänner.

Han är angelägen om att studera och arbeta i Sverige, drömmer om att starta en restaurang och publicera sina memoarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.