Tjänstemannen skriver till Vårdinnovations vd Damon Tojjar i en hemlig chatt. Kort därefter förbereder tjänstemannen det beslut om upphandling som senare fattas av Alf Jönsson. Foto: SVT Design

Miljardaffären gjordes upp i krypterade chattar

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals krypterade chattmeddelanden avslöjar hur de två tjänstemännen och Vårdinnovations vd lägger upp taktiken för att ro hem miljardkontrakten med Region Skåne och Västra Götalandsregionen.

”Framtiden är ljus min vän, mycket ljus!!”,  skriver en av tjänstemännen när upphandlingen drar igång.

Vårdinnovations vd Damon Tojjar och de två tjänstemännen samt den ena tjänstemannens fru åtalas nu för grovt mutbrott.

I förundersökningen finns sida upp och sida ned med chattmeddelanden mellan tjänstemännen och Tojjar. Det börjar redan 2017, året före upphandlingen. En av tjänstemännen som arbetar med upphandlingen, lyckas sälja in Tojjars digitala verktyg till regiondirektör Alf Jönsson.

Vårdexpressen

”Alf ser fram emot att träffa dig den 11:e!”, skriver tjänstemannen i chatten strax före jul och tillägger: ”Han pratade direkt regionlicens och mängdrabatt Ha ha”.

Smider planer tillsammans

Den 15 januari skriver tjänstemannen i chatten: ”Tänker att jag om en vecka ska få ALF att ta det formella beskedet (...)”.

Presentationen för Alf Jönsson blir en succé.

”Fick ”go ahead” från Alf igår (…) träffar koncerninköp på fredag”, skriver tjänstemannen till Tojjar några dagar efter.

Av chattarna framgår entusiasmen hos de misstänkta: ”Det här kommer bli en fantastiskt rolig resa, riktig skoj!”, skriver Tojjar.

”Framtiden är ljus min vän, mycket ljus!!”, svarar tjänstemannen, som sedan förbereder det beslut om upphandling som fattas av Alf Jönsson.

Tjänstemannens fru fick jobb

De båda åtalade tjänstemännen följer med Damon Tojjar och visar upp Läkarexpressen, som sedan byter namn till Vårdexpressen, för ledningsgrupper i primärvården och även för ledningen i Västra Götalandsregionen.

En av tjänstemännen har en fru som är nära vän med primärvårdsdirektör Marie-Louise Gefvert i Västra Götaland. Tjänstemannen vill att hans fru ska anställas i Vårdinnovation, vilket hon sedan blir. När de kommit överens om villkoren skriver tjänstemannen till Tojjar:

”Hon har redan planerat in en helg med Pv dir VGR Marie-Louise Gefvert (…). De är ju gamla kompisar.”

Förhandlar om jobb och löner

I förundersökningen finns också chattar och dokument som visar hur båda tjänstemännen planerar för höga poster och delägarskap i det nystartade bolaget Vårdinnovation.

En av tjänstemännen skickar en power point med förslag på sin roll, lön och aktieoptioner i bolaget. Det sker efter upphandlingen är klar och när tjänstemannen slutat på Region Skåne.

Den andra tjänstemannen förhandlar om anställning i Vårdinnovation under upphandlingen, samtidigt som han förser Damon Tojjar med sekretessbelagd information från expertgruppen och inköpsavdelningen.

Vd:n erbjuder delägarskap

Damon Tojjar föreslår i chatten hur stor del av lönen som ska avsättas till aktieoptioner.

”60K/mån, 10K/mån personaloptioner (…) och 40 semesterdagar. Korrekt uppfattat?”, skriver Tojjar den 8 juli 2018 när upphandlingen är i full gång.

”Korrekt uppfattat”, svarar tjänstemannen, som i ett avtal också erbjuds att få två procent av Vårdinnovations aktier i betalning för ett bolag som tjänstemannen nyss startat.

Enligt förundersökningen instruerar tjänstemannen Damon Tojjar hur han ska agera i upphandlingen samtidigt som han löneförhandlar med Tojjar.

Vårdexpressen var dyrast

Efter att ha lagt ett anbud som var fem gånger högre än konkurrenternas börjar regionens upphandlare tveka på om de kan välja Vårdexpressen. Tjänstemannen skickar dagliga rapporter till Damon Tojjar.

”Rapport från dagens möte. (…) höga toner om priset som många anser bör ner till Doctrins nuv. nivå (…) som sagt priset blir helt avgörande”, skriver tjänstemannen.

Tojjar sänker priset och Vårdinnovation vinner upphandlingen. Tjänstemannen gratulerar i chatten:

”Hej Damon! (…) det var en perfekt förhandling! Högt pris, oklarheter, halvering. Så ska det gå till!”, skriver han.

Samtliga nekar till brott

Ingen av de misstänkta tjänstemännen har börjat en anställning på Vårdexpressen. De har inte heller blivit delägare. En av tjänstemännen var på väg att avsluta sin tjänst i Region Skåne och börja på Vårdinnovation när SVT Nyheter Skåne och Uppdrag granskning avslöjade misstänkta oegentligheter i upphandlingen.

Enligt åklagaren räcker det att de inblandade har erbjudits förmånerna för att det ska betraktas som mutbrott.

Polisens utredare har i Damon Tojjars dator funnit dokument som visar att han hade tillgång till regionens upphandlingsmaterial långt före konkurrenterna. Åklagaren har inte kunna bevisa vem som försett honom med materialet.

De misstänkta nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet