Valbys bostadsrättsförening hade sedan 1953 betalat en årlig tomthyra till kommunen på strax under 8 000 kronor. När avtalet gick ut ändrades det efter tomtens marknadsvärde och avgiften landade på över en miljon kronor.
Liknande höjningar har drabbat många av Malmös bostadsrättsföreningar de senaste åren.
– Vi behöver en dialog med Malmö stad och hjälp av HSB för att hitta en bra lösning på hur vi ska göra, säger Ann Nolin som var ordförande i Brf Valby när det gamla avtalet löpte ut.
Ville köpa loss marken
För att slippa betala de höjda avgifterna ville de köpa marken, men hade på grund av renoveringar inte råd med marknadspriset på 59 miljoner kronor. Ann Nolin vet inte om de kommer att ha råd att friköpa tomten innan det nya avtalet går ut om tio år.
– Vi vet inte vad det kostar sen när vi ska skriva ett nytt avtal. Jag tror inte att det blir billigare.
HSB vill ha rabatt
Valby är en HSB-förening, och HSB Malmös vd Michael Carlsson vill att kommunen ska låta bostadsrättsföreningar friköpa marken rabatterat. Villaägare får nämligen köpa för närmare halva marknadsvärdet.
– Skulle man gå in med en rabatt så att villaägare och bostadsrättsföreningar får samma villkor, då skulle många fler kunna köpa loss.
Kommunen säger emot
Malmö stad är inte intresserade av en sådan lösning. Andreas Schönström (S), ordförande i Malmö stads tekniska nämnd, menar att det är malmöborna som tjänar på att avgifterna är höga.
– Om vi inte drar in de här 169 miljonerna på tomträttsavgälder måste vi ta ut det i skattemedel. Och vad säger vi till grannarna som redan har betalat 100 procent av markens värde? Vad är rättvisan i det?
Dessutom menar han att det i praktiken inte är dyrare för bostadsrättsföreningar än för villaägare.
– Man är många fler i ett flerbostadshus som ska dela på kostnaden, så per individ, brukar det bli billigare än för småhusägare, säger han.