– Två av medarbetarna är kallade till ett möte. Det är ingen förhandling. Man ska vara mycket tydlig med det, säger museichef Sebastian Goksör.
Men Syndikalisternas fackorganisatör Cim Sävel ser mötet som en vunnen delseger för både facket och tornväktarna.
– Det är fortfarande ett sammanträde. Kommunen kan kalla det för möte om de vill men facket kommer att vara där och förhandla. Det här visar att de har en vilja att försöka komma någonstans istället för att stänga ut oss, säger hon.
Protestblåsningen upphör
– Vi har bestämt att uppehålla felblåsningen fram till mötesdagen, som en gest att vi är villiga att ta upp frågan igen. Det är viktigt att gå till mötes, säger Cim Sävel, facklig organisatör.
Vill inte tillsvidareanställa
Konflikten startade i somras när Ystads kommun meddelade att de inte ville tillsvidareanställa tornväktaren Ludvig Olsson och att de inte vill låta yrket gå i arv. Sedan dess har tornväktarna protesterat genom att blåsa fel från Mariakyrkans torn.
– Jag tycker att det är väldig märkligt efter tre år, grunden är att man ska lasas in efter två, säger han.
Kommunen kan ta det till domstol
Ystads kommun menar att Ludvig Olsson jobbar för få timmar. Den som ska bli fastanställd måste jobba minst 40 procent, enligt kommunen.
I veckan meddelade också Ystads kommun att man är öppen för att ta det till rätten.
– Man utför inte sin syssla som man är satt för att göra. Egentligen bryter man mot sitt uppdrag som tornväktare. Har vi olika ståndpunkter i den här frågan då ska det gå till domstol för att avgöras där, säger Sebastian Goksör, musiechef.