Öresund var länge det goda exemplet. Samtidigt som larmrapporter om minskade fiskbestånd i Östersjön duggade tätt kunde forskare konstatera att torsk och andra fiskarter i Öresund mådde bra. Men för fyra år sedan märktes en förändring. Torskarna blev färre och dessutom magrare och magrare.
– Vi har ett kraschat bestånd. Det är riktigt illa. Torsken är en jätteviktigt art som en del i ekosystemet och dessutom historiskt väldigt viktig för både yrkesfiskare och sportfiskare. Öresund är väldigt förknippat med torsk, säger Linus Larliander.
Ingen torsk får fiskas
Numera råder totalt fiskestopp för torsk i Öresund. Inte ens sportfiskare får ta upp arten.
Inget vet säkert vad utvecklingen beror på men utfiskning, syrebrist, övergödning och en allmän obalans i ekosystemet är några teorier. Även klimatförändringarna tros ha stor betydelse.
– Det är förmodligen det som påverkar mest. Fiskar är växelvarma och har därför svårt att anpassa sig till varmare vatten och blir stressade och får sämre överlevnad. Tyvärr går det inte att hitta en enkel lösning på detta. Det krävs åtgärder både internationellt och nationellt.