en liten fiskebåt som syns i vattnet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under de senaste åren har tillståndet för torsken förvärrats i Öresund. ”Det vi ser nu är en beståndskollaps”, säger Linus Larliander på Länsstyrelsen i Skåne. Foto: SVT

Torskbeståndet i Öresund kollapsar: ”Riktigt illa”

Uppdaterad
Publicerad

Från torskparadis till total kris. Under de senaste åren har tillståndet för torsken i Öresund försämrats dramatiskt.

– Det vi ser nu är en kollaps, säger Linus Larliander, länsfiskerikonsult på Länsstyrelsen i Skåne.

Öresund var länge det goda exemplet. Samtidigt som larmrapporter om minskade fiskbestånd i Östersjön duggade tätt kunde forskare konstatera att torsk och andra fiskarter i Öresund mådde bra. Men för fyra år sedan märktes en förändring. Torskarna blev färre och dessutom magrare och magrare.

– Vi har ett kraschat bestånd. Det är riktigt illa. Torsken är en jätteviktigt art som en del i ekosystemet och dessutom historiskt väldigt viktig för både yrkesfiskare och sportfiskare. Öresund är väldigt förknippat med torsk, säger Linus Larliander.

Ingen torsk får fiskas

Numera råder totalt fiskestopp för torsk i Öresund. Inte ens sportfiskare får ta upp arten.

Inget vet säkert vad utvecklingen beror på men utfiskning, syrebrist, övergödning och en allmän obalans i ekosystemet är några teorier. Även klimatförändringarna tros ha stor betydelse.

– Det är förmodligen det som påverkar mest. Fiskar är växelvarma och har därför svårt att anpassa sig till varmare vatten och blir stressade och får sämre överlevnad. Tyvärr går det inte att hitta en enkel lösning på detta. Det krävs åtgärder både internationellt och nationellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.