beslag av tramadol i förpackningar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Tullverket är tramadolmissbruket spritt i stora delar av samhället och särskilt vanligt bland unga gängkriminella. Hör tullchefen Erik Friberg berätta mer i klippet. Foto: TT

Tramadol väller in i landet: ”Används vid dödligt våld”

Publicerad

Under årets sex första månader beslagtog tullen betydligt mer tramadol än vad de normalt gör under ett helt år. Den höga efterfrågan oroar Tullverket.

– Det är beklämmande. Särskilt som användandet är kopplat till dödligt våld, säger Erik Friberg, chef för Tullverkets kriminalavdelning syd.

Hör honom berätta mer om den dramatiska ökningen i klippet ovan.

Tullen beslagtar i genomsnitt runt 600 000 tramadoltabletter per år. I år var motsvarande siffra över en miljon redan efter första halvåret.

Stora beslag längs gränsen

Den största delen av beslagen görs i skånska hamnar. Ett exempel är när tabletter värda över 20 miljoner kronor hittades i en lastbil i Trelleborgs hamn i januari. Men det handlar också om mindre beslag på postterminaler.

– Vi har jobbat systematiskt med den här typen av smuggling och nu har vi fått bra träff på flera håll, säger Erik Friberg.

”Dövar känslorna”

Missbruket är spritt i hela samhället enligt tullen och särskilt vanligt bland unga gängkriminella.

– Det är en lugnande drog och kan användas av kriminella för att döva känslorna vid våldsbrott. Både vi och polisen har sett att tramadol tas vid dödligt våld. De tar det för att klara av att begå dådet, säger Erik Friberg.

Smugglas från östra Europa

Tramadol är egentligen ett smärtstillande läkemedel som är starkt beroendeframkallande. Kunskapen är i dag liten om hur tabletterna kommer ut på den svarta marknaden.

– Men det vi kan se när det gäller de stora beslagen är att mycket smugglas från östra Europa. Polen och Serbien är vanliga länder, säger Erik Friberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.