• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Transportföretag riskerar böter i tolv fall

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har anmält tolv ärenden där resenärer åkt från Danmark till Sverige utan giltig id-handling. Nu riskerar transportörerna böter på 50 000 kronor för varje tillfälle.

Den 4 januari infördes id-kontroller för samtliga resenärer som färdas med buss-, tåg- och färjetrafik från Danmark till Sverige. Enligt regeringens förordning måste transportbolagen kunna bevisa att samtliga resenärer ombord har visat en giltig id-handling innan resan över Öresund.

Polisen ansvarar för att kontrollera att transportörerna följer förordningen. Under den dryga månad som kontrollerna har pågått har polisen vid tolv tillfällen anmält misstanke om att personer utan id-handling åkt med till Sverige.

– Det är uppgifterna som jag har tagit del av. Vi rapporterar den iaktagelsen som är gjord till Transportstyrelsen, sedan är det deras ärende helt och hållet, säger Lars Förstell, presstalesperson vid polisen i Malmö.

Flest ärenden på tågen

SVT Nyheter Skåne har tagit del av sex anmälningar som polisen har gjort till Transportstyrelsen. Handlingarna har dock maskerats då beslut ännu inte fattats i ärendena.

De sex händelserna har inträffat under perioden 5 januari till den 20 januari. Vid fem tillfällen misstänks tågbolag ha transporterat resenärer utan giltig id-handling. Vid ett tillfälle misstänks ett bussbolag ha transporterat en passagerare utan id-handling.

Det är polisen som upptäckt att personer ombord saknat giltiga id-handlingar.  Detta har gjorts i samband med den inre gränskontrollen, det vill säga när transporten har anlänt på den svenska sidan.

Ett ärende i tågtrafiken gäller en man som tilläts åka med tåget efter att ha visat ett LMA-kort som utfärdats av Migrationsverket. Kortet är ett bevis på att personen är asylsökande i Sverige.

”Aktuellt LMA-kort är enligt förordningen och Migrationsverkets regler inte att anse som en giltig id-handling”, skriver polisen i sitt protokoll.

Ett annat ärende på tågen gäller en man som uppgav att svensk polis, via kontakt med vaktpersonal på Köpenhamns flygplats Kastrup, gett ett muntligt tillstånd för mannen att följa med.

”Svenskt polis ger inga tillfälliga muntliga tillstånd att frångå förordningen”, skriver polisen i sitt protokoll.

13-åring upptäcktes på busstoalett

Ärendet i busstrafiken gäller en 13-årig pojke som under färden över Öresundsbron befunnit sig på toaletten och senare upptäckts av svensk polis.

Ett transportbolag som inte kan bevisa att samtliga resenärer ombord visat upp en id-handling riskerar en sanktionsavgift på 50 000 kronor. Transportstyrelsen vill inte berätta vilka bolag som riskerar att bötfällas innan beslut har tagits.

– Polisen har anmält det här enligt regeringens förordning om att transportören inte har kontrollerat resenärerna. Det går inte att säga något mer konkret, säger Henrik Olars, presschef på Transportstyrelsen.

Varken Skånetrafiken eller DSB, som trafikerar tågen över Öresund, säger sig känna till att de skulle ha blivit anmälda.

Enligt Magnus Andersson, affärsområdeschef för tåg på Skånetrafiken, har polisen tidigare ställt frågor om ”tomma tåg”, det vill säga tåg som inte trafikerat Kastrup utan i stället kört utan resenärer till Sverige. Den frågan ska nu vara utredd och han käner inte till att några passagerare åkt med tågen utan att ha visat id-handlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.