Emily Lundquist, verksamhetsledare på Malmö kvinnojour, sitter i ett rum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Man måste jobba med förövarna för att stoppa våldet, säger Emily Lundquist, verksamhetsledare på Malmö kvinnojour. Hör i klippet om hur hon vill att fler förövare döms för brott. Foto: SVT

Tre frågor om: ”Därför är det svårt att lämna våldsamma relationer”

Publicerad

Risken för dödligt och allvarligt våld är som störst när man är på väg att lämna en våldsam relation. Det säger Emily Lundquist på Malmö kvinnojour som inte tycker det är konstigt att det är svårt för kvinnor att lämna våldsamma män.

– Jag vill vända på det, varför slutar han inte att slå?

Under 2021 dödades 19 personer, 15 av dem kvinnor, av någon de hade en relation med. Och de senaste åren har siffran legat på i snitt 15 dödade varje år. 

– Det är viktigt att ta på allvar när en kvinna säger att hon är rädd. Alla kvinnojourer skyddar och gömmer våldsutsatta kvinnor men det kommer inte att stoppa våldet om vi inte jobbar med förövarna, säger Emily Lundquist, verksamhetsledare på Malmö kvinnojour.

Våld i nära relation

Mörkertalet stort

Siffror från Brottsförebyggande rådet visar att 80 procent av de anmälda misshandelsbrotten mot kvinnor begicks av en förövare som är bekant till kvinnan. Motsvarande siffra för män är 45 procent. 

– Jag önskar att fler förövare dömdes för de brott de utsatt andra för, säger Emily Lundquist.

Studier visar att mörkertalet är stort eftersom en stor andel, tre fjärdedelar, aldrig anmäler de övergrepp de utsätts för i nära relation, enligt Nationellt centrum för kvinnofrid, Ncf. 

Hör mer om kvinnojourens syn på relationsvåld i klippet ovan.

Så kan du få hjälp när du, eller någon du känner, blir utsatt för våld i nära relation

  • Våld i en relation kan vara psykiskt, fysiskt och/eller sexuellt och kan förekomma i alla slags relationer – men det finns hjälp att få.
  • På 1177 Vårdguiden hittar du information och hjälp med hur du ska göra för att ta dig ur en våldsam relation, och för att må bättre. 
  • Där finns också många bra länkar beroende på vilken sorts stöd du behöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våld i nära relation

Mer i ämnet