Tre inbrott i sydsvenska skolor – varje dag

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag sedan nyår har det skett i snitt tre skolinbrott i polisområde syd. Polisen talar om rekord och försäkringbolagen om okunskap och slarv ute på skolorna.

SVT Nyheters karta visar var de rekordmånga inbrotten har skett i Skåne. Det handlar om skolor, förskolor, fritidshem och bibliotek i Skåne under årets fyra första månader. I snitt rör det sig om nästan tre per dag.

Polisen misstänker att det är ligor som ligger bakom flera av inbrotten. Försäkringsbolagen talar om okunskap och slarv ute på skolorna.

Skolinbrott i Sydsverige

Hittills i år har det skett 337 skolinbrott i polisområde syd, som innefattar Skåne, Blekinge, Kronoberg och Kalmar län. Hårdast drabbat är Skåne där de flesta inbrotten skett, särskilt i de större städerna: Malmö, Kristianstad, Helsingborg, Lund och Hässleholm.

– Vi är tämligen säkra på att det är ligor som åker längs de stora Europavägarna och stjäl datorer och surfplattor från skolorna, säger Robert Loeffel, presschef hos polisen i region syd.

Stjäl datorer

Under 2015 anmäldes 1.010 inbrott på skolor, förskolor, bibliotek och fritidshem i polisens region syd. Året dessförinnan 823 och de fem föregående åren mellan 677 och 778 inbrott.

I stort sett alla elever har i dag en skoldator. De äldre får ta sina med sig hem medan de små får lämna kvar sina på skolan eller förskolan. Ofta förvaras de på ställen där tjuvarna lätt kan komma åt dem.

– Det slarvas ganska mycket med larm och förvaring av dator i skolorna, säger Malcolm Göthe, chef utredning/juridik på Länsförsäkringar i Skåne.

Hans bolag försäkrar fristående skolor och arbetar tillsammans med dem för att förbättra säkerheten. Han talar om okunskap bland de som ansvarar för skolornas inbrottsskydd.

– Det handlar om att se över sina larmrutiner och ha bra förvaringsutrymmen, gärna bunkerliknande rum, säger han.

Vet hur larmen fungerar

Polisen grundar sin hypotes om att det är ligor som ligger bakom många av skolinbrotten på att de agerar på tider då de vet att larmen inte är inkopplade.

– De här tjuvarna har studerat hur larmen fungerar och när de kopplas på på kvällarna. Inbrottstjuvarna slår till när det till exempel är föräldrarmöten eller andra aktiviteter på skolorna, säger Robert Loeffel.

I Lund drabbades flera skolor av inbrott under 2011. Det största skedde på gymnasieskolan Vipan där 345 datoror stals ur ett källarförråd. Värdet uppgick till 1,2 miljoner kronor.

– Ja, det var en väldigt tråkig händelse när vi upptäckte att alla datorer var borta, säger Tuija Asikaninen, administrativ chef på Vipan i Lund.

Hon visar det minimala fönstret som tjuvarna har krupit in genom och ner i källarförrådet där datorerna förvarades i väntan på att eleverna skulle få dem.

– Vi lärde oss en läxa och efter den händelsen har säkerheten förbättrats mycket på skolorna. Det handlar om skalskydd, förvaring, skåp och rutiner för utdelning av datorer, säger Hans C Pettersson, försäkringssamordnare i Lunds kommun.

Här har man haft inbrott

vår karta kan du klicka dig fram till var och när skolor i Skåne har utsatts för inbrott, 337 stycken bara i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolinbrott i Sydsverige

Mer i ämnet