Trelleborgs första folkomröstning splittrar kommunen

Publicerad

På valdagen den 11 september ska trelleborgarna folkomrösta om de vill ha en västlig eller östlig hamninfart. Kommunalrådet Ann Kajson Carlqvist (M) tycker det är en meningslös fråga att folkomrösta om.

– Ja, det tycker jag eftersom det redan finns ett politiskt beslut från 2016 om att vi ska flytta hamninfarten.

Det är första gången Trelleborg har en lokal folkomröstning. Den är rådgivande men partiet Vårt Söderslätt utgår ifrån att politikerna ska lyssna på väljarna.

– Det är en sådan stor fråga för Trelleborgs framtid och en så pass stor investering, säger Axel Bengtsson, ordförande i partiet Vårt Söderslätt och initiativtagare till folkomröstningen.

Valet 2022 Skåne

Han säger att det kommer att kosta kommunen en och en halv miljard kronor att bygga en östlig hamninfart.

”Känns meningslöst”

Beslutet att bygga den östra infarten togs av kommunfullmäktige med klar majoritet 2016. För två år sedan tog samma församling beslut om att det ska hållas en folkomröstning på valdagen den 11 september.

– Folkomröstningar tycker jag generellt är meningsfulla men inte när det redan är fattat ett demokratiskt beslut att vi ska ha en östlig infart, säger Ann Kajson Carlqvist (M) kommunalråd i Trelleborg.

Hon säger att det krävs ”en extrem majoritet” för att den moderata kommunledningen ska ompröva beslutet från 2016.

-  Om det blir så tror jag inte vi sitter kvar vid makten. Då har vi fått ett maktskifte, säger hon.

Vill riva upp tidigare beslut

Centerpartiet var för sex år sedan med och tog beslut om att den östliga hamninfarten ska byggas.

– Om folkviljan inte vill ha en östlig infart måste vi vara beredda att justera vårt beslut. Jag förutsätter att vi har respekt för valresultatet, säger Patrik Holmberg (C), gruppledare i Trelleborg.

Miljöpartiet har under hela processen varit negativa till att flytta hamninfarten.

– Vi har varit tydliga med att vi vill förbättra den västliga infarten. Det är av både miljö- och ekonomiska skäl fel att bygga den östra, säger Emil Samnegård, gruppledare för Miljöpartiet i Trelleborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Skåne

Mer i ämnet