– Rapporten visar att situationen har försämrats sedan förra undersökningen. Många unga vuxna har också svårt att klara sin ekonomi även om de fått en egen bostad, säger Stefan Runfeldt, bostadspolitisk utredare på Hyresgästföreningens riksförbund, i ett pressmeddelande.
Över 35 procent av de unga som har flyttat hemifrån bor hos exempelvis anhöriga eller kompisar, i studentbostad, i andra hand eller i hyrda rum.
Hyresrätt populärt
Enligt Hyresgästföreningen är hyresrätt såväl vanligast som populärast bland unga i Malmö och Lund.
– Det vi ser är att bostadssituationen för unga vuxna rimmar illa med den svenska generella bostadspolitiken och det kommunala bostadsförsörjningsansvaret. Forskningen pekar på en allt mer ojämlik bostadssituation, säger Martin Grander, forskare inom urban integration på Malmö högskola, i ett pressmeddelande.
Påverkar social skedrekrytering
Det här kopplar man särskilt till att både Malmö och Lund är studentstäder.
– Möjligheten till ett tryggt boende i universitetsstäderna har i ökande utsträckning att göra med föräldrarnas ekonomiska resurser och sociala nätverk. Bostadssituationen riskerar därmed också att reproducera ekonomisk ojämlikhet eftersom universitetsutbildning i högre utsträckning blir en ekonomisk fråga, säger Martin Grander, forskare inom urban integration på Malmö högskola.
”Viktigt faktaunderlag”
Undersökningen är gjort av undersökningsföretaget SKOP som gjort intervjuer på uppdrag av Hyresgästföreningen.
– Det här blir ett viktigt faktaunderlag för politikerna att agera utifrån och se till att fler får en bra start på sitt vuxenliv. För att göra det behöver vi satsa på fler bostäder som unga vuxna har råd att efterfråga, säger Stefan Runfeldt, bostadspolitisk utredare på Hyresgästföreningens riksförbund, i ett pressmeddelande.