Besättningsmedlem på danska fartyget hittad död – två anhållna

Uppdaterad
Publicerad

En person har hittats död och ytterligare en person saknas efter att ett brittiskt och ett danskt fraktfartyg krockat på havet mellan Ystad och Bornholm under natten till måndagen.

En utredning om grovt vållande till annans död, grovt sjöfylleri och grov vårdslöshet i sjötrafik har inletts och två personer har anhållits.

Nu meddelar det brittiska rederiet att två personer i besättningen var påverkade av droger eller alkohol vid kollisionstillfället.

Det ena fartyget är registrerat i Danmark och det andra är brittiskt. Två personer saknades efter olyckan. En av dem hittades död på det danska fartyget under måndagseftermiddagen.

Det inledningsvis intensiva räddningsarbetet försvårades av mörkret under natten och den tidiga morgonen. När det väl ljusnade låg en tjock dimma över vattnet. Vattnet uppgavs vara mycket kallt.

Under insatsen ska det ha hörts skrik från vattnet.

Rederiet: Två danskar var ombord

Det danska rederiet Høj A/S bekräftar för SVT Nyheter att totalt två danska medborgare befann sig ombord på det kapsejsade danska fartyget, som hamnade upp och ned i vattnet.

Det är ännu oklart hur stor besättning det brittiska fartyget hade.

Enligt räddningstjänsten Syd så tyder skadorna på det danska fartygets skrov på att det blivit påkört av det större brittiska fartyget.

Det danska fartyget uppges vara 55 meter långt och det brittiska, som deltar i sökandet, cirka 90 meter.

Död person hittades

Vid lunchtid inleddes bogsering av det upp och nedvända danska fartyget mot den svenska kusten.

Väl framme i grundare vattnen har fartyget undersökts av dykare och svensk polis. I fartyget hittades en död person.

Två gripna

Det pågår en förundersökning om grov vårdslöshet i sjötrafik, grovt vållande till annans död samt grovt sjöfylleri. Två misstänkta personer – en brittisk medborgare och en kroatisk medborgare – är frihetsberövade. På tisdagen beslutade åklagaren att anhålla dem båda. Den brittiska medborgaren är misstänkt för grov vårdslöshet i sjötrafik, grovt vållande till annans död och grovt sjöfylleri medan den andre mannen är misstänkt för grovt sjöfylleri.

Det brittiska rederiet bekräftar att två personer ur besättningen var påverkade av droger eller alkohol vid tillfället för kollissionen.

Nedan kan du läsa direktrapporteringen från måndagens händelseutveckling:

Fartygsolycka i Östersjön

Fokus på miljöräddning för Kustbevakningen

Sjöfartsverket avslutade sin räddningsinsats i sökandet efter överlevande vid 15-tiden under måndagen. Nu fokuserar Kustbevakningen på att säkra bränslet ombord på det danska kapsejsade fartyget.

Pinnat inlägg

Danska fartyget bogserat till säker plats

Det danska fartyget som kapsejsade efter olyckan har nu bogserats in till ett område som skyddar från väder och vind. Nu ligger hon in till området runt Tobisborg norr om Simrishamn.

– Vi har haft som uppgift att placera henne på en säker plats och sen är det tänkt att ett bärgningsbolag ska ansluta och ta över. Nu är hon på så pass grunt djup att vi kan stoppa läckage om hon skulle sjunka, säger Pontus Ekström, vakthavande befäl, Kustbevakningen.

Pinnat inlägg

Detta vet vi om fartygsolyckan

• Natten mot måndag skedde en olycka mellan två fraktfartyg på Östersjön mellan Ystad och Bornholm. Fartygen ska ha kolliderat - och ett av dem hamnade upp och ner. Exakt vad som inträffat var under måndagseftermiddagen fortfarande inte känt.

• Ett automatiskt nödlarm från ett av fartygen ha utlösts klockan 03.30.

• En stor räddnings- och sökinsats pågick under natten och morgonen.

• Det ena fartyget är registrerat i Danmark och det andra är brittiskt.

• Endast två personer ska ha befunnit sig ombord på det danska fartyget, uppger rederiets vd för SVT Nyheter. Båda ska vara danska medborgare.

• Vid 10.30 avslutade Sjöfartsverket sin sökinsats vid olycksplatsen. Sjöräddningssällskapet i Ystad hade vid det laget också avbrutit sin insats.

• Skadorna på det danska fartygets skrov tyder på att det blivit påkört av det större brittiska fartyget, enligt räddningstjänsten Syd.

• Under eftermiddagen hittades en i den danska besättningen död på det danska fartyget.

• En förundersökning om grov vårdslöshet i sjötrafik, grovt vållande till annans död samt grovt sjöfylleri har inletts.

• Två misstänkta personer - en brittisk medborgare och en kroatisk medborgare - är frihetsberövade meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande på måndagseftermiddagen.

Två personer gripna - vållande till annans död utreds

Det pågår en förundersökning gällande grovt sjöfylleri, grov vårdslöshet i sjötrafik samt grovt vållande till annans död efter en kollisionen.

Två misstänkta personer - en brittisk medborgare och en kroatisk medborgare - är frihetsberövade meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Åklagarmyndigheten konstaterar att förundersökningen är i ett tidigt skede och på grund av förundersökningssekretess ger man i nuläget inga ytterligare kommentarer om utredningen.

Försvunnen besättningsmedlem hittad

En av de två personer som försvann i samband med fartygskrocken har hittats ombord på det kapsejsade danska fartyget, skriver Sjöfartsverket i ett pressmeddelande.

- Det är en avliden person, vi har inte fastställt identiteten, säger Evelina Olsson, presstalesperson på polisregion Syd.

SVT:s team är på väg ut till fartyget. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Personer frihetsberövade

Flera personer har frihetsberövats efter fartygskollisionen mellan Bornholm och Ystad i natt, rapporterar Sveriges Radio.

Detta sedan en förundersökning om grovt sjöfylleri och grov vårdslöshet i sjötrafik inletts under måndagen.

De två danska medborgare som befann sig ombord på det danska fartyget är fortfarande inte hittade.

Misstankar om grovt sjöfylleri efter fartygsolycka

Kustbevakningens förundersökningsledare Jonatan Tholin uppger att förundersökningen om fartygsolyckan har utvidgats att omfatta även misstänkt grovt sjöfylleri.

– Kustbevakningen vidtar just nu ett flertal utredningsåtgärder och däribland vidtas även olika typer av tvångsmedel inom ramen för förundersökningen. Ytterligare brottsmisstankar har uppkommit och däribland grovt sjöfylleri, säger Jonatan Tholin i ett pressmeddelande.

Det var på måndagsmorgonen som en förundersökning inleddes gällande grov vårdslöshet i sjötrafik.

Här i Kåseberga förbereder sig Kustbevakningens dykare att bege sig ut mot det kapsejsade fartyget i Östersjön. Foto: Gunilla Fritze/SVT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Befälhavare Mats Kellerman var ombord på en av räddningsbåtarna under sökinsatsen i Östersjön. "Chansen att finna överlevande är liten", säger han. Hör honom berätta mer om insatsen.

Sjöfartsverket: Avslutat sökinsatsen

Det pågår inte längre något sökande efter överlevande till havs, uppger Sjöfartsverket för SVT Nyheter. Fortsatt sökande kommer ske i fartyget när det ligger närmare land, en insats polisen kommer att ha ansvaret för.

- Sjöfartsverket har beslutat att upphöra med insatserna till havs vid olycksplatsen, säger Agne Hörnestig, kommunikatör på Sjöfartsverket.

Ingen av de försvunna personerna har ännu påträffats.

Kustbevakningen: "Görs i förebyggande syfte"

Det kapsejsade fraktfartyget bogseras just nu till Sandhammaren för att undersökas av dykare. I nuläget finns inga indikationer om skador på skrovet, enligt Kustbevakningen.

- Pågående oljeläckage har jag inga uppgifter om, bogseringen görs i förebyggande syfte. Planen är att få kontroll på fartyget och situationen så det inte sjunker. Och för att vi med dykare ska kunna täta luckor eller liknande så att olja inte kan läcka ut, säger Valdemar Lindekrantz, kommunikatör på Kustbevakningen.

Kustbevakningen har tre enheter på plats: Två fartyg och ett flyg. Men ytterligare två fartyg är på väg vilket gör att att det totala antalet enheter kommer uppgå till fem, enligt Valdemar Lindekrantz.

- Ett av fartygen har dykare och båda två av de som är på väg har oljeupptagningsförmåga. Om det skulle ha skett ett oljeläckage har de utrustning att bekämpa det ombord.

Samtidigt ska det undersökas om eventuella saknade finns ombord på det danska fartyget.

- Vi ska vara säkra på att det inte finns någon kvar, säger Valdemar Lindekrantz.

Ett av fartygen i olyckan är brittiskt. Foto: Ernst-Gert Schmidt/MarineTraffic.com
Det andra fartyget i olyckan är danskt. Foto: Peter aus Holternau/MarineTraffic.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fartygsolyckan utanför Ystad

Mer i ämnet