Dom mot skånskt slakteri

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var efter att en djurrättsorganisation filmat inne på slakteriet som fyra personer polisanmäldes. Nu döms de för djurplågeri. I klippet får du se det smygfilmade materialet. Foto: Djurrättsalliansen

Två män döms för djurplågeri på skånskt slakteri

Uppdaterad
Publicerad

Två män döms till villkorlig dom och dagsböter efter att en djurrättsorganisation filmat hur djuren behandlades inne på ett skånskt slakteri.

När länsstyrelsens djurskyddsenhet fick se filmerna i början av 2021 valde man att polisanmäla de fyra personer som gick att identifiera. Anmälningarna gällde brott mot djurskyddslagen eller djurplågeri.

Villkorlig dom och dagsböter

Nu döms två av männen för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter. De båda åtalade männen har förnekat brott och hävdat att samtliga djur var tillfredställande bedövade vid slakten och därför inte har utsatts för lidande.

När det gäller de två andra som stod åtalade har det inte bevisats att djuren har lidit. I dessa fall döms männen i stället för brott mot djurskyddslagen på grund av att bestämmelserna om hur slakt ska ske inte har följts.

– En svårighet utifrån den presenterade utredningen har varit att avgöra om djuren i de specifika fallen har lidit. I de fall bevisningen har varit tillräcklig har tingsrätten dömt de åtalade för djurplågeri, förklarar rättens ordförande rådmannen Niklas Eriksson.

Följde inte reglerna

Det man kunde se på de många timmarnas film var bland annat att de anställda inte skött bedövning och avlivning på rätt sätt.

I samband med polisanmälningen tog Livsmedelsverket också tillbaka sina stämplar, vilket gjorde att slakteriet inte längre kunde sälja sitt kött.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.