De två männen från en ort utanför Hässleholm – en man i 50-årsåldern och en man i 25-årsåldern – är åtalade misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.
Fallet rör tillverkning av så kallade termosbomber och på måndagen inleds rättegången i Hässleholms tingsrätt.
– De har under en lång tid under 2019 inhandlat åtminstone 24 kilo svartkrut, 172 termosar och 190 meter stubintråd och av det har de gjort termosbomber, säger Ulla Karlbrink, kammaråklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, till TT.
Men det har inte gått att bevisa att laddningarna har sålts vidare till kriminella gäng.
Tio gröna termosbomber i Borås
De båda männen nekar till brott helt och hållet. Det har inte gått att bevisa att termosbomber har sålts vidare till kriminella för att användas vid sprängdåd, men sommaren 2020 hittas tio gröna termosbomber i en resväska i ett källarförråd i ett lägenhetshus i Borås.
På tre av dem påträffades den äldre mannens dna på tändstubinen.
Ett knappt år tidigare, hösten 2019, har två liknande gröna termosbomber använts vid ett sprängdåd mot entrén till Borås Tidning.
Sprängdåd mot bilverkstad i Malmö
Samme mans dna finns också på stubinen till en odetonerad silverfärgad termosbomb som hittas vid ett sprängdåd mot en bilverkstad i Fosie i Malmö i mitten av oktober 2019, där två av fyra utplacerade termosbomber exploderade.
– Den koppling vi har kunnat hitta till sprängdåd är Malmöbomben, men däremot har vi inte kunnat säga att det är han som har sprängt där. Det finns uppgifter om att de båda inte har varit i Malmö när bomberna har briserat, säger Ulla Karlbrink.
Runt 70 av de 172 termosar som mannen i 50-årsåldern ska ha köpt har varit en unik variant, främst gröna, som endast har tillverkats för ett lågprisvaruhus.
– Han kan ju naturligtvis ha köpt fler, men det vi kan konstatera är att han har köpt 172 termosar och jag menar att alla har inhandlats i syfte med att göra termosbomber.