Ordf i UFO Sverige Clas Svahn

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Oftast är det en planet, stjärna, helikopter eller ett flygplan när folk tror de sett en drönare”, säger Clas Svahn, ordförande i UFO Sverige. Foto: Bernard Mikulic

UFO Sverige skeptiska till senaste veckornas drönarlarm

Uppdaterad
Publicerad

UFO Sverige undersöker rapporter om oidentifierade fenomen på himlen med hjälp av fältundersökningar och intervjuer med vittnen. Oftast finns det naturliga förklaringar för ljusfenomen i himlen.

– Antalet rapporter ökar när folk uppmanas att titta efter drönare. De senaste rapporterna kring Arlanda tar vi nog med en nypa salt för vi vet av erfarenhet att de flesta människor ser nåt som lyser på himlen och säger drönare!, säger ordf i UFO Sverige Clas Svahn.

Vill starta grupp i Malmö

Nu vill UFO Sverige skapa en lokal grupp i Malmö för att undersöka flygande objekt i Skåne och var därför på plats lokalt för en träff på söndagen. Ordförande Clas Svahn är övertygad om att de senaste veckornas drönarrapporter i Sverige är starkt överdrivna.

– I USA gjordes en undersökning med 725 piloter som sett drönare. Av de hade 25 faktiskt sett en drönare. All erfarenhet säger att oftast ser man nåt annat än det man tror att man ser, säger Clas Svahn.

Hör Clas Svahn berätta om sina tankar kring drönarlarmen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.