• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hur ofta får man åka utför vid kusten i Skåne? Foto: Dennis Melin

Ales stenar blev Ales skidbackar

Uppdaterad
Publicerad

Vad kan flera dagars snöande i Skåne föra med sig? Jo, bra utförsåk vid Ales stenar, tycker två åksugna killar från Lund och Malmö.

Att det har kommit mycket snö i Skåne den senaste tiden har väl inte undgått någon. Att passa på att åka utför vid Ale stenar däremot är det få som har tänkt på. Ja, förutom Dennis Melin och Christoffer Persson då, två åksugna killar från Lund och Malmö, som fick idén att testa åket nere vid havet och klipporna.

Killarna som jobbar i skidbutik till vardags fick idén när de via en livekamera såg att det för ovanlighetens skull fanns en hel del snö i Kåsebergatrakten.

– Att det skulle bli några åk trodde vi inte ens själva på, berättar Dennis Melin.

Ovanlig syn vis Ales stenar. Foto: Dennis Melin

Lite kaffe i termos och en fika ute i det fria kunde vara lika trevligt det, tänkte killarna, och tog med slalomskidorna för säkerhets skull.

Men skidupplevelsen blev mycket häftigare än de hade räknat med när det visade sig att branterna vid Ales Stenar var inbäddade i tjock och mjuk snö.

– Det var härligt. Även om det inte var så många åk så var det en häftig upplevelse att få åka ner mot havet. Hur ofta kan man göra det i Skåne? säger Dennis Melin, och berättar att de fick en hel del förvånade blickar från omgivningen.

– Folk tyckte nog att det var rätt konstigt. De flesta var ju där för att titta på stenar, skrattar han.

Ovanligt att åka utför vid Ales stenar, menar Christoffer Persson, från Malmö. Foto: Dennis Melin

Killarna, som är rutinerade skidåkare, åker annars till Alperna varje år. Att åka utför vid Ales stenar var helt klart en kul och ovanlig grej, men det är definitivt inget för nybörjare, menar de.

– Vi tror att vi är de första som någonsin har gjort det. Dessutom ville vi visa kompisarna i Stockholm att det finns bra åksnö nere i Skåne också, tillägger Dennis Melin.

Hur var åket då?

– Helt ok, bättre än det verkade. Det blir mer spännande att göra det i miljöer där det inte väntas göra det.

Dennis Melin vid Ales stenar. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.