Försvarsadvokaten Lars Edman (t.h) tycker att åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström (t.v) brydde sig för mycket om den friade 30-åringens eventuella IS-kontakter. Foto: TT/Polisen/Privat

”Utredningen tappade fokus”

Uppdaterad
Publicerad

– Jag är inte förvånad. Jag sa redan vid häktningen att det här kommer inte att räcka till fällande dom, säger 30-åringens försvarsadvokat Lars Edman. Han tycker att åklagaren brydde sig för mycket om eventuella IS-kontakter och för lite om branden.

Men trots den friande domen kan hans klient fortfarande utvisas.

Varken Lars Edman eller åklagare Agnetha Hilding Qvarnström är särskilt förvånade över tingsrättens dom.

– När rätten släppte honom på fri fot efter rättegången så var det uppenbart att han inte skulle dömas för vare sig terrorbrott eller mordbrand, säger Agnetha Hilding Qvarnström.

Brandattacken mot föreningslokalen

Hon befinner sig på resande fot och har inte hunnit läsa domen, men hon säger att hon inte är besviken.

– Jag använder inte sådana uttryck, säger hon.

– Så här ser systemet ut. Man lägger fram sitt bevismaterial och sen gör domstolen sin bedömning.

Ännu har hon inte bestämt sig för om hon ska överklaga.

– Jag har tre veckor på mig, säger hon.

– Under den tiden ska jag fundera på om man kan fylla de glipor och gluggar som tingsrätten pekar på.

För tunt

Desto nöjdare är försvaret.

– Jag sa till min klient redan under häktningen att det här räcker inte för en fällande dom. Och sedan dess har i princip ingenting lagts till, säger Lars Edman.

Han säger att indicierna som lagts fram är för tunna och att det finns vittnen som friar 30-åringen. Han tycker också att utredningen snabbt tappade fokus och kom att handla för mycket om hans klients eventuella kontakter med IS och för lite om huruvida han var skyldig till branden.

Tingsrätten skriver i sin dom att det är uppenbart att 30-åringen sympatiserar med IS.

– Där delar jag inte tingsrättens uppfattning, säger Lars Edman.

– Det finns inget på hans facebooksida till exempel som pekar på det. Själv säger han att han sympatiserar med Fria Syriska Armén.

Låga beviskrav

Tingsrätten avvisar kravet på att 30-åringen ska utvisas, men det kan ändå bli så. Direkt efter rättegången tog Säpo honom i förvar och det finns en ansökan hos Migrationsverket om att han ska utvisas. Lars Edman tror att det ärendet kommer att avgöras inom ett par veckor. Hur det kommer att gå vågar han inte säga, han menar att beviskraven är ganska låga när det gäller utvisning.

– I domstol ska det stå utom rimligt tvivel att du är skyldig för att du ska dömas, säger han.

– För att du ska kunna häktas ska det finnas sannolika skäl. Men när det gäller utvisning så är det mer oklart hur mycket som krävs. Det kan vara så att det krävs mindre än för häktning.

Inte till Syrien

30-åringen är syrisk medborgare och har ett treårigt uppehållstillstånd i Sverige. Om Migrationsverket kommer fram till att han ska utvisas så är det osäkert till vilket land han kan skickas.

– Det går ju inte att utvisa någon till Syrien, säger Lars Edman.

– Han har tidigare bott en period i Saudiarabien, men jag finner det ytterst osannolikt att han skulle få bosätta sig där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brandattacken mot föreningslokalen

Mer i ämnet