Redan för tre år sedan utreddes barnmorskan av Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Där fick hon kritik för sin yrkesutövning efter att ha gett en mamma för mycket värkstimulerande medel.
Oro från fackförbundet
Vårdförbundet är kritiskt till att enskilda anställda åtalas för misstag inom vården. Det är sällan som den typen av händelser prövas rättsligt.
– Det vanliga är att IVO granskar och att det prövas i hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, som kan utdela disciplinära åtgärder. De kan exempelvis dra in en sköterskas legitimation. Jag kan känna en oro att det kan gå för långt om personalen åtalas för misstag inom vården, säger Malin Tillgren, ordförande för vårdförbundet Skåne.
Tillräckliga bevis
Vårdförbundet var med och stöttade den aktuella barnmorskan när vårdmissen anmäldes till IVO. De har däremot inte varit med under polisutredningen.
Enligt åklagaren har det kommit fram tillräckligt med bevis under polisutredningen för att styrka att barnmorskans agerande kan vara brottsligt.
– Jag har gjort en samlad bedömning efter att ha pratat med personalen och tagit in utlåtande från experter. Utifrån de uppgifterna har jag väckt åtal. Om det varit uppsåtligt så hade det varit misshandel, men det har jag inte fog för. Jag får bara väcka åtal om det på oberoende grunder kan leda till fällande dom, säger åklagare Elena Severin.