Livsmedelsverket kunde i oktober konstatera flera brister hos kebabtillverkaren. Det handlade bland annat om prover som visade bakterien listeria. Därför beslutade myndigheten den 25 oktober att förbjuda Skåne Kebab Döner att sälja sina produkter på marknaden. Något företaget inte följde och totalt såldes sju ton kött efter att förbudet utfärdats.
– Det köttet som visade bakterien listeria ingick inte i den mängden kebab som levererats ut efter förbudet, säger Burhan Alagöz.
Men det var inte enbart listeria som var problemet hos Skåne Kebab Döner. Livsmedelsverket kunde under sina kontroller bland annat se mögel på väggar och i kylar, bristande hygienrutiner bland personalen och smutsig utrustning. Under en kontroll den 10 oktober hade Livsmedelsverket sammanlagt tolv olika anmärkningar där företaget brast i livsmedelshantering.
– Det var en helhetsbedömning av att företaget inte kunde hantera livsmedel på ett säkert sätt och därför fick de inte sälja några produkter alls, säger Karin Cerenius, enhetschef på Livsmedelsverket.
Oenighet kring förbudets betydelse
Det fanns andra brister hos er och Livsmedelsverket förbjöd er att sälja ert kött. Varför fortsatte ni att släppa ut era produkter på marknaden trots förbudet?
– Jag trodde inte att det handlade om allt kött. Utan bara den mängden som visade listeria, säger Burhan Alagöz.
Livsmedelsverket menar att de har varit tydliga med vad förbudet innebar.
– Vi har förklarat på telefon, ute på plats och även skriftligt, säger Karin Cerenius.
Efter att Livsmedelsverket besökte kebabtillverkaren den 23 november hävdes förbudet och Skåne Kebab Döner får återigen sälja sitt kött. Myndigheten kunde se att företaget åtgärdat de brister som fanns.
– Vi har arbetat hårt med att bland annat sanera lokalerna, installera rostfria väggar och utbilda vår personal. Vi vill inget hellre än att allt ska bli rätt, säger Burhan Alagöz.