SVT Nyheter Skåne har varit i kontakt med tolv verksamheter som tagit emot kött från Skåne Kebab Döner efter att Livsmedelsverket förbjudit företaget att sälja sina produkter.
Det handlar om restaurangägare och grossister i flera olika kommuner i Sverige. Samtliga menar att Skåne Kebab Döner inte informerat dem om förbudet, trots att det är kebabtillverkarens ansvar att göra detta.
– Som kund blir man väldigt upprörd, det känns inte alls bra, säger en person på ett grossistföretag som vill vara anonym.
Grossisten fick informationen om förbudet via SVT Nyheter Skånes publicering tidigare i veckan.
– Vi fick ingen information alls från företaget och Livsmedelsverket kontaktade oss först igår.
Bryter avtal med kebabföretaget
Då var skadan redan skedd. Denna större grossist fick sin leverans, som innehöll 600 kilo förbjuden kebab, i början av november.
– Men när vi såg inslaget i måndags tog vi tag i saken direkt och återkallade allt kött. Inget hann gå ut på marknaden och vi bryter vårt avtal med företaget.
Av de femton företag som tagit emot det förbjudna köttet är flera grossister som i sin tur säljer vidare till till exempel restaurangägare. Det innebär att det finns en risk för att köttet funnits på fler verksamheter än så.
Skåne Kebab Döners vd säger till SVT Nyheter Skåne att han missförstått Livsmedelsverket beslut om förbud. Detta trots att han fått informationen både muntligt och skriftligt vid flera tillfällen.
– Jag trodde att jag inte fick tillverka kebab, jag förstod inte att jag inte fick sälja, säger han.
Uppdatering: Den 24 november upphävdes Livsmedelsverkets förbud och Skåne Kebab Döner får återigen sälja sitt kött.