Vill skydda Skåne mot vädret för miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Skåne ligger illa till om vattennivåerna fortsätter stiga och skyfallen blir fler. Därför vill miljöpartiet nu tiodubbla anslagen för klimatanpassning och dessutom satsa runt sju miljarder kronor extra för att skydda Skåne.

Sommaren 2011 svämmade Köpenhamn över efter ettkraftigt skyfall. Dagvattensystemet hade inte en chans mot vattenmassorna. Sexmiljarder danska kronor kostade det att rensa upp efteråt.

”Städerna måste byggas om”

Den typen av skyfall kommer enligt experterna bli alltvanligare – och lösningen på problemet finns i Malmöstadsdelen Augustenborg.Här finns mängder av små dammar och kanaler som klarar av att absorbera storamängder regnvatten.

– Städerna måste byggas om för att klara skyfallen somblir vanligare. När det händer här fylls dikena, men det kommer inte in ikällarna, vilket annars är det som händer i Skåne. Augustenborg är ett jättebraexempel på hur det ska göras, säger Karin Svensson Smith (MP), ledamot ipartistyrelsen.

Augustenborg har på några år blivit en internationellförebild när det gäller klimatanpassad stadsplanering. Hit kommer mängder avdelegationer för att se och lära. Miljöpartiet föreslår att miljarderna delsska läggas på ombyggnad av bostadsområden och dels på skyddsvallar.

– Kristianstad ligger pyrt till. Det är Sverigesmotsvarighet till New Orleans. Dessutom behöver Helsingborg, Lomma ochLandskrona både skyddsvallar och lösningar inne i städerna.

33 miljarder på klimatanpassning

Sammanlagt vill miljöpartiet lägga 33 miljarder kronorpå klimatanpassning de närmaste tjugo åren. Pengarna ska tas från försvaret.

– Vi tycker att Sverige satsar för mycket på konstigaflygplan som vi inte kommer att behöva framöver. Vi tror att vi säkrar oss mothot bättre genom att bygga om städerna så att man klarar skyfall, säger KarinSvensson Smith (MP).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.