– Vi tar händelseutvecklingen i Malmö på största allvar, sa inrikesminister Anders Ygeman på en presskonferens men fortsatte med en vädjan till Malmöborna:
– Alla medborgare har ett ansvar för att inte göda den organiserade brottsligheten, sa han.
Att göda brottsligheten kan vara att köpa sprit på närlivs, att använda kokain, att klippa sig eller åker taxi till orimligt låga priser.
Han underströk att högsta prioritet kortsiktigt är satsningar på polis och lagstiftning.
– Mördarna måste sättas bakom lås och bom.
Ungdomshusarrest
En rad riktade insatser mot ungdomar diskuterades. Jourdomstolar, snabbare lagföring och en husarrest där unga kriminella förses med fotboja.
– På så sätt skulle de kunna bo kvar hemma, gå kvar i skolan men inte vara ute och ränna på kvällar och helger.
Polismästaren i Malmö Stefan Sinteus var nöjd med beskeden och diskussionen. Under förmiddagen har man gått igenom en hel rad tänkbara åtgärder, bland annat utökad kameraövervakning.
– Vi har bland annat pratat om fördelar och nackdelar med vapenamnesti, säger Stefan Sinteus.
Men några snabba resultat för att få slut på våldet i Malmö vågade inte polismästaren utlova.
– Tyvärr får vi räkna med ett 2017 som ser likadant ut som 2016.
”Har skärpt vapenlagarna”
Ygeman framhåller att regeringen redan har vidtagit vissa åtgärder.
– Vi har tagit initiativ för snabbare lagföring, vi har stärkt polisens budget med över två miljarder kronor, och vi har skärpt vapenlagarna så att den som ger sig ut på stan med vapen kan vara säker på att inte komma hem på minst två år.
Kommunstyrelsen i Malmö presenterar en lista med förslag på åtgärder som de vill att inrikesministern reagerar på. Bland annat vill kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) ha stöd för ett förslag att starta ett lokalt kunskapscenter mot gängvåld.
Naturligtvis kommer också polisens resurser att diskuteras. Malmöpolitikerna är överens om att det både antalet synliga poliser och antalet specialistutredare behöver förstärkas.
Initiativet till besöket togs redan i november. Efter samråd med polisen skrev då kommunledningen ett brev till regeringen med krav på en rad lagskärpningar.
Anders Ygeman gör under eftermiddagen ett besök i Rosengård där han ska träffa poliser och stadsdelvärdar. De ska diskutera hur tryggheten i Rosengård ska förbättras.
Lagförslag mot brottslighet
- Regeringen föreslår i en proposition en ny lag för att underlätta myndighetssamverkan mot organiserad brottslighet. Förslaget innebär att om en myndighet behöver en uppgift från en annan myndighet för att kunna arbeta mot grov organiserad brottslighet så ska den i regel lämnas över.
- Regeringen har tillsatt en utredning som ska analysa regelverk, praktisk tillämpning och lagstiftning kring stora brottmål. Rättsväsendet ställs inför allt större utmaningar att hantera stora förundersökningar (polis och åklagare) och brottmål (åklagare och domstolar). När handläggningen av brottmål drar ut på tiden blir bevisläget sämre, enskilda personer binds i långdragna processer, kostnaderna blir höga för samhället och häktningstiderna blir långa.
- Regeringen har fattat beslut om att utreda om svenska brottsbekämpande myndigheter ska ges möjlighet att använda arbetsmetoden hemlig dataavläsning.
- Regeringens utredare föreslår att straffskalan för olovlig hantering av brandfarliga och explosiva varor, som exempelvis handgranater, ändras till de straffnivåer som gäller för vapenbrott.
- Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag om en ny lag för att underlätta myndighetssamverkan mot organiserad brottslighet.
Källa: http://www.regeringen.se