När Titanic seglade ut från Southampton den 10 april 1912 var sjömannen John Charles Asplund från Oskarshamn en av passagerarna. När Titanic den 14 april krockade med ett isberg och sjönk var Asplund en av få passagerare från tredje klass som överlevde.
– Han och en kompis från Oskarshamn hoppade ungefär tre meter från relingen och ner i en livbåt. På så vis kom han att klara sig, berättar museiguiden Roger Eriksson.
Försökt rymma från hospitalet
Utställningen Titanicmannen – en överlevare kommer att finnas på Psykiatriska museet i Västervik året ut. Berättelsen om en man som överlevde både Titanic och andra världskriget, men som sedan blev aggressiv och låstes in på hospitalet i Västervik där han dog efter 20 år.
– Det var nog en strid för honom, för han ville inte vara på hospitalet och försökte ta sig här ifrån, säger Roger Eriksson.
I klippet berättas om när Titanicmannen försökt rymma med hjälp av en stav.
Lika många patienter som passagerare
Det finns också flera siffror som fartyget Titanic och hospitalet i Västervik har gemensamt.
– På Titanic var det ungefär 1400 passagerare och 900 besättningsmän. Här på sjukhuset var det nästan 1400 patienter och 900 personal. Västerviks sjukhus öppnade 1912 och Titanic gick under 1912, berättar Roger Eriksson.
Utställningen kommer att finnas på Psykiatriska Museet i Västervik året ut.
Utställningen bygger på bok om Titanicmannen
“Titanicmannen – En oändlig efterforskande historia” är skriven av Jerker Petersson, som var avlägsen släkting med Titanicmannen. Hans mormors mors systers son var John Charles Asplund och i släkten fanns en skröna där han kallades Titanicmannen. Var han verkligen med på Titanic? Styrde han fartyget, blev han galen? I boken, på drygt 200 sidor, försöker författaren ge svar på alla frågor.
Utställningen i Västervik har skapats av AnnChristine Wallerius, Ann Styrenius och Margareta Carlsson.