Bengt Nilsson är ordförande i brandvärnet i Agunnaryd. Hans far, Ingemar Nilsson, var den som tog befälet efter stormen Gudrun för 20 år sedan.
– Vi tog församlingshemmet i besittning och hade arbetsledning från LRF och brandvärnet på ungefär 80, 85 frivilliga. De gjorde över 8000 timmar på några veckors tid, berättar Bengt.
Agunnarydsbornas vilja och förmåga att hjälpa till var det alltså inget fel på. Men i församlingshemmet blev det snabbt trångt.
Svårt att hjälpa allmänheten och krisleda på samma plats
– Det finns en utmaning i att driva det operativa ledningsarbetet samtidigt som privatpersoner kommer och vill ha information.
Erfarenheterna från Gudrun, och senare skogsbränderna 2018, ledde fram till planerna på en ny brandstation som stod klar 2023.
– Gudrun har på något sätt präglat hela föreningens utveckling och när vi byggde ny brandstation så ville vi bygga på ett sätt så att vi också kunde ha det som ledningsplats, säger Bengt Nilsson.
Byggt nytt – inte enbart för brandvärnet
Men för att kunna motivera kostnaderna för sponsorerna, som förutom Agunnarydsstiftelsen är Leader Linné och Allmänna arvsfonden, behövde lokalerna kunna användas till något mer.
– Att bygga 150 kvadratmeter för att det ska hända en ny stormen Gudrun, en större skogsbrand, eller ett försvinnande kanske inte är motiverat för brandvärnet ensamt. Men när vi krokade arm med andra föreningar och skapade ett aktivitetshus som används till vardags av Agunnarydsborna, fick vi stöd.
Hoppas på säkrad återväxt med egen ungdomsbrandkår
En av aktiviteterna som bedrivs i lokalerna är byns alldeles egna ungdomsbrandkår.
– Om det bara är två av de här 20 ungdomarna faktiskt stannar kvar och blir brandman, så har vi ju säkrat återväxten med god marginal för att driva ett räddningsvärn, säger Bengt Nilsson.
Se mer om ungdomsbrandkåren och lokalerna i klippet ovan.