Åklagaren Thomas Hagman Foto: TT/SVT

Åklagare kritiserar slentrianmässiga brottsutdrag

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren Thomas Hagman är kritisk till att arbetsgivare slentrianmässigt begär att få se utdrag ur brottsregistret vid nyanställningar. Han tycker att det blir ett märkligt extrastraff när det blir svårare att få jobb.

– Nu vill man jaga brottslingar till döddagar, säger han

Thomas Hagman är åklagare och arbetar med mål som rör ekonomisk brottslighet. Och han har sett en stor förändring på senare år. Han berättar om ett exempel där en person fått svårt att betala sina räkningar efter att affärerna gått dåligt.

Det ledde i sin tur till att hen inte hade råd att betala sin bokförare och gjorde sig därför skyldig till bokföringsbrott. Hagman menar att det är olyckligt att en sådan person ska ha svårt att få jobb i tio år innan brottet faller ur brottssystemet.

Brottsutdrag vid anställningar

– Straffet blir inte bara villkorlig dom och böter utan det blir ett extrastaff när det blir svårt att få jobb också, säger han.

Han tycker att det är skillnad i de fall när arbetsgivare är skyldiga att enligt lag göra utdrag ur belastningsregister. När det handlar om att de som är dömda för sexualbrott inte ska jobba med barn är det motiverat och det har han full förståelse för.

”Oreglerat förfarande”

Det han är kritisk till är att personer som mer eller mindre råkat ut för en situation och dömts till villkorlig dom kan råka väldigt illa ut.

– Förr i världen så var det hemligt men efter en lagändring som gör att var och en kan ta ut sitt eget brottsregister så ville arbetsgivarna att man skulle visa upp det. Det här blir ett helt oreglerat förfarande, säger han.

Hagman tycker att han har ser en stor attitydförändring där många vill se strängare straff för olika brott.

– För min rättskänsla har det gått alldeles för långt när man ska hålla på och gräva i folks förflutna. Nu vill man jaga brottslingar till döddagar. Man kan ha olika åsikter men det är min enkla åsikt, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brottsutdrag vid anställningar

Mer i ämnet