Michael Henell har börjat odla två sorter av industrihampa igen i sitt växthus igen. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: SVT

Utredning om knarkodling på Öland läggs ner – var drogfri industrihampa

Uppdaterad
Publicerad

I augusti förra året gjorde polisen en razzia på Michael Henells odling på södra Öland och beslagtog 800 cannabisplantor. Men det polisen misstänkte var drogcannabis visade sig i analyser vara drogfri industrihampa. Nu lägger åklagaren ner utredningen om grovt narkotikabrott.

– Det var nog andra i min omgivning som blev mer lättade än jag blev, för jag visste ju hur utfallet skulle bli, säger Michael Henell när SVT möter honom efter att han fått beskedet.

”Vände upp och ner på allt”

Razzian beskriver han som ett dråpslag både ekonomiskt och personligt. Han hade satsat både tid och pengar på att etablera sig som hampagrossist för en amerikansk marknad som betalar dyrt för oljor som kan utvinnas ur den legala hampans blommor.

Mörbylånga

Enligt Michael Henell hade han ett kontrakt värt tre miljoner kronor med en kund i USA som ville köpa all hans hampa, endast för blommorna.

– Det förstörde ju alla planer, totalt. Vi skulle ha flyttat ner till Öland hela familjen. Det här vände upp och ner på allt.

Oklara besked om tillstånd

Magnus Argus är åklagare, ansvarig för utredningen mot Michael Henell och den som fattat beslutet att lägga ner brottsmisstankarna gällande odlingen:

– Grunden för att jag lade ner den delen var att han hade gjort det som lagstiftningen kräver för en laglig odling för hampa. Jag kan inte bevisa att det var en del av en förberedelse till narkotikabrott, säger Magnus Argus.

I höstas kunde SVT berätta att länsstyrelsen i Kalmar, som ansvarar för tillstånden för hampaodlare, gav ofullständig information om vilka tillstånd Michael Henell hade för sin hampaodling till SVT – information som kunde tolkas som att Michael Henell inte hade något tillstånd alls.

Samma tjänsteman på länsstyrelsen som SVT talade med då, i höstas, var den som hade haft kontakt med polisen inför razzian. Länsstyrelsen hade inte ens meddelat polisen att det bedrevs en odling, något de är skyldiga att göra årligen.

Länsstyrelsen kunde då inte svara på vilken information man gett polisen i samband med razzian. Inte heller åklagare Magnus Argus vill idag kommentera vad polisen visste eller inte visste vid beslaget av odlingen.

– Jag har inte fattat det beslutet och jag kommer inte att uttala mig om kollegors beslut heller, säger han.

Ska begära skadestånd

Michael Henell ska begära skadestånd för den beslagtagna hampan, och för nu en diskussion med en advokat om hur han ska gå till väga.

Men framför allt hoppas han att hans fall ska leda till en vidare debatt kring den legala hampan och det märkliga regelverket kring tillstånd som han menar gör små odlare sårbara:

– De här gråzonerna i regelverket har jag och åklagaren snackat om många gånger – han är inte säker och jag är inte säker. Vad får man? Vad får man inte? Och det är ju helt hopplöst när det handlar om en så känslig produkt.

SVT har bett om att få göra en inspelad intervju med åklagaren Magnus Argus men han har avböjt med hänvisning till att delar av förundersökningen mot Michael Henell fortfarande pågår. Han är fortfarande misstänkt för narkotikabrott för innehav av en mindre flaska CBD-olja som beslagtogs vid husrannsakan samt för brott mot livsmedelslagen. Åklagare väntas ge besked om han kommer att väcka åtal  kring oljan i slutet av sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mörbylånga

Mer i ämnet