Kvinna står fram för en dörr på skola i Älmhult

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Rix Grönvall öppnar dörren till den nya resursskolan i Älmhult. Foto: SVT

Älmhult och Nybro startar resursskolor för elever i behov av särskilt stöd

Uppdaterad
Publicerad

Älmhult och Nybro startar nu, som enda kommuner i Kronobergs och Kalmar län, särskilda skolor för barn i behov av omfattande särskilt stöd. Så kallade resursskolor.

– Vi har svårt att tillgodose alla våra elevers behov, säger grundskolechefen Anna Rix Grönvall.

2022 skrevs begreppet resursskola in i skollagen, och det förtydligades med att kommuner har samma rätt som fristående aktörer att starta skolenheter som enbart välkomnar elever i behov av särskilt stöd.

Av kommunerna i Kronobergs län och Kalmar län är det hittills bara Nybro och Älmhult som är på väg att starta resursskolor.

– Vi upplever att vi har svårt att tillgodose alla våra elevers behov ute i våra ordinarie skolor. Eleverna kan ha behov av en annan inlärningsmiljö än vad vi kan erbjuda på skolorna, säger Anna Rix Grönvall, grundskolechef i Älmhult, om varför de valt att starta skolan.

Sex elever får plats i Älmhult

I Älmhult kommer skolan att ha plats för totalt sex elever i årskurs 1-6. I Nybro blir skolan öppen för elever i årskurs 5-9. Där är platserna vikta för elever som har en viss grad av den neuropsykiatriska funktionsnedsättningen autism.

En resursskola är, till skillnad från exempelvis särskilda undervisningsgrupper, en egen skolenhet dit elever söker och får en plats precis som till alla andra skolor i en kommun.

– Skillnaden här blir att du faktiskt slutar på din förra skola och börjar på en annan. Har man en undervisningsgrupp så tillhör man fortfarande sin skola, säger Anna Rix Grönvall, grundskolechef i Älmhult, till SVT Småland.

Vanligast med tillfälliga placeringar

En enkät som SVT Småland skickat ut till samtliga skolchefer i Kronoberg och Kalmar län visar att de flesta har valt att inrätta särskilda undervisningsgrupper för elever med omfattande stödbehov. I de flesta kommuner är det rektorn på elevens skola som beslutar om placering i en sådan grupp, och placeringen där är tillfällig.

Torsås kommun skriver dock att de hoppas kunna starta en resursskola hösten 2025.

I klippet berättar grundskolchefen varför hon tror att kommunen kommer att spara pengar på att starta skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.