Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ambulanssjuksköterskorna Anne Blomqvist och Britt Pernius berätta om det rådande läget på ambulansen i Hultsfred. Foto: Gry Nanker/SVT

Ambulanssjuksköterskan efter nya beskedet kring dygnsvilan: ”Jag ser kaos framför mig i höst”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 1 oktober får inte längre personalen inom ambulansen i Kalmar län jobba dygn, något som kommer bli särskilt kännbart i Hultsfred där det redan saknas många anställda.

– Man undrar ju verkligen hur det ska gå ihop sig i höst. Inte ens nu under sommaren när vi jobbar dygn går bemanningen ihop, säger Britt Pernius, ambulanssjuksköterska i Hultsfred.

Under sommaren har ambulansverksamheten i Kalmar län dispens från EU:s arbetstidsregler om dygnsvila. Det innebär att de kan arbeta ett helt dygn innan de är lediga.

Region Kalmar hade sökt om förlängd dispens för stationerna i Vimmerby, Virserum och Hultsfred men fick nyligen avslag från arbetstidsnämnden hos Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Orolig för patientsäkerheten

Det innebär att det från och med oktober krävs ännu mer personal för att bemanna ambulanserna.

– Det är ju patientsäkerheten vi är oroliga för. Vi brinner för vårt jobb och för att hjälpa och nu känner vi oss väldigt otillräckliga, säger Anne Blomqvist, ambulanssjuksköterska och förtroendevald för Vårdförbundet i Hultsfred och Virserum.

Ställa ambulanser

En konsekvens av personalbristen inom ambulansverksamheten är att ambulanser får ställas. Den åtgärden vidtas redan i dag i både Hultsfred, Virserum och Vimmerby i olika utsträckning. Enligt Anne Blomqvist är man mer eller mindre nere på de minsta marginalerna.

– Såhär kan vi bara hålla på tills något händer. Då kanske det blir en förändring.

I klippet hör du mer av de båda ambulanssjuksköterskornas resonemang.

Ambulansen i Hultsfred/Virserum/Vimmerby

Nio anställda har slutat på ambulansen i Hultsfred sedan de nya arbetstidsreglerna infördes i oktober 2023.

För närvarande saknas åtta heltidstjänster i Hultsfred och Virserum för att det nya schemat med delade dygn ska gå ihop i höst.

I Vimmerby saknas fyra tjänster för att båda ambulanserna ska kunna hållas igång under hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.