Robert Alm är skogsägare och entreprenör. Han ser dagligen skog som har drabbats hårt av barkborren. Hårdast drabbad är skog som växer i direkt anslutning till något naturreservat där barkborren har fått härja fritt. Robert jämför skadorna på skogen i dag med effekterna efter stormarna Gudrun och Per. Foto: SVT Jan-Eric Lundberg

Han röjer skogen efter granbarkborrens angrepp

Uppdaterad
Publicerad

Angreppen av granbarkborre har ökat stort i vissa skogar. Och drabbade skogsägare menar att naturreservaten kan göra att granbarkborren sprider sig lättare. Ett av de angripna reservaten ligger utanför Virserum i Kalmar län.

Ett par mil utanför Virserum i Kalmar län ligger Kraskögle naturreservat. Ett område med stora bestånd av både gran och tall, hasselsnår och en hel del lövskog. Robert Alm är på plats för att röja upp på den angränsande marken och han tycker att naturreservatet fungerar som  ett slags ”barnkammare” för granbarkborren och gör att den lättare kan sprida sig till områden bredvid.

– Det frodas ju något fruktansvärt i det här. Konsekvenserna blir att det kommer inte att finnas någon gran på den privata marken om tio år, som är äldre än 20 år, säger Robert Alm.

Tydliga spår från granbarkborren

Det sitter tydliga märken på trädens stammar där gränsen mot naturreservatet går. På reservatsidan växer skogen tät, mest barrskog. På andra sidan har Robert röjt i en skog åt en markägare som är förtvivlad över att det ser ut som det gör – här ligger det stora stammar med tydliga spår efter granbarkborre som har spridit sig över ”gränsen”.

– Jag är markägare själv och jag vill inte ha ett naturreservat som närmaste granne. De som äger skog här nere är förtvivlade, om några år kommer reservatet här inne att vara alldeles brunt och resten kommer att vara hygge, menar Robert Alm.

Länsstyrelsen håller inte med om att problemet är särskilt stort

Men att naturreservat skulle fungera som en ”barnkammare” för granbarkborren håller inte Länsstyrelsen med om.

– Att det ska vara så det är inget vi tror på. Dels är naturreservatet en mycket liten del av landskapet, här har vi mer blandade bestånd och andra typer av träd och då har vi möjligheten att ha naturliga fiender som trivs och kan ha ihjäl barkborrarna. Hackspetten är en sådan naturlig fiende och parasitsteklar, säger Martin Sjödahl som är miljövårdsdirektör vid Länstyrelsen i Kronoberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.