Här har arbetslösheten bland utrikesfödda minskat: ”Det är jättepositivt”

Uppdaterad
Publicerad

Skillnaden har ökat mellan andelen arbetslösa inrikes- och utrikesfödda i Sverige. Det visar en undersökning som SVT gjort. Många kommuner kämpar med att få fler utrikesfödda i arbete, och på flera håll har nystartade små företag visat sig vara en väg framåt.

Enligt statistik som SVT tagit fram från Arbetsförmedlingen var andelen inrikesfödda öppet arbetslösa i slutet av 2021 3-4 % i åldrar 16-64 år. För utrikesfödda i samma ålder var arbetslösheten däremot 12-14 %.

Stor minskning i Hultsfred och Högsby

Det finns kommuner i landet som lyckats få ner andelen arbetslösa bland utrikesfödda. I Högsby kommun minskade till exempel arbetslösheten i den gruppen med 18,3 procentenheter under perioden 2016-2020.

Invandring och integration – Val 2022

I Kalmar- och Kronobergs län sticker just Högsby, och Hultsfred, ut när det gäller minskning av utrikesfödda arbetslösa män. I Högsby samhälle minskade arbetslösheten i den gruppen med hela 33 procentenheter under åren 2016-2020 och i området Lönneberga-Silverdalen i Hultsfreds kommun var minskningen 33,3 procentenheter.

Även efter minskningen är arbetslösheten bland utrikesfödda dock fortfarande bland de högsta i dessa både kommuner.

Starta eget företag en väg för utrikesfödda

På Arbetsförmedlingen ser man att fler startar eget företag och att den varit en väg in på arbetsmarknaden för utrikesfödda.

I klippet ovan berättar Linda Ilmrud, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Kalmar län, bland annat hur stor andel av nystartade företag som startats av utrikesfödda.

Liten förändring i Norrliden och Araby

Två områden med stor andel utrikesfödda är Norrliden i Kalmar och Araby/Dalbo/Nydala i Växjö. I Norrliden är 61 procent utrikesfödda (år 2020) medan 79 procent är utrikesfödda i Araby/Dalbo/Nydala.

Arbetslösheten i dessa områden var nästan oförändrad under perioden 2016-2020. Den minskade med 0,2 procentenheter i Norrliden och med 1,5 procentenheter i Araby/Dalbo/Nydala.

Arbetslöshet bland inrikes- och utrikesfödda

Det är stora skillnader mellan inrikes- och utrikesfödda om man tittar på arbetslösheten. I slutet av 2021 låg andelen inskrivna som arbetslösa på 3-4 procent för inrikesfödda (16-64 år), enligt siffror från Arbetsförmedlingen. Motsvarande andel för utrikesfödda var 12-14 procent.

Gapet mellan gruppen utrikesfödda och inrikesfödda har ökat jämfört med för tio år sedan. Förändringen beror både på att andelen inskrivna på Arbetsförmedlingen har minskat bland svenskfödda och ökat bland utrikesfödda.

Samma mönster ser man för de som är längst ifrån arbetsmarknaden. Andelen långtidsarbetslösa (utan jobb mer än tolv månader) var i april 2022 1,6 procent för inrikesfödda. Bland utrikesfödda var motsvarande andel 9,1 procent.

Även här har gapet mellan gruppen utrikesfödda och inrikesfödda ökat. Särskilt bland kvinnor. Och även här beror förändringen på att andelen inskrivna har minskat bland svenskfödda och ökat bland utlandsfödda.

Statistiken om inskrivna arbetslösa kommer från Arbetsförmedlingen och anger personer som är öppet arbetslösa, det vill säga aktivt söker arbete, eller som deltar i program. För begreppet långtidsarbetslös gäller att man är öppet arbetslös eller deltar i program, samt sammanhängande varit utan arbete i mer än tolv månader. Fördelen med dessa mått på arbetslöshet är att det finns färska uppgifter.

Det kan ta lång tid för flyktinginvandrare att få ett jobb.

Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, var drygt hälften av flyktinginvandrarna i åldern 20-64 år förvärvsarbetande tio år efter att ha fått uppehållstillstånd och en kommunplacering. Med förvärvsarbete avses en löneanställning eller egen näringsverksamhet. Bland inrikesfödda i samma åldersgrupp har över tid drygt åtta av tio klassificerats som förvärvsarbetande, det vill säga haft en löneanställning eller egen näringsverksamhet.

Skillnaderna är stora inom gruppen flyktinginvandrare beroende på bland annat utbildningsnivå, kön och ursprungsland, För lågutbildade och kvinnor tar det längre tid att hitta ett arbete.

Så gjorde vi undersökningen

En av de viktigaste faktorerna för en lyckad integration är att komma in på arbetsmarknaden. Att få ett jobb. Vi har därför valt att titta på hur arbetslösheten ser ut när det gäller personer födda utomlands och de som är födda i Sverige.

Det finns många olika mått på arbetslöshet, vilket kan göra det lite förvirrande: inskrivna arbetslösa, öppet arbetslösa, långtidsarbetslösa, för att ta några exempel. Dessutom räknar och presenterar Statistiska centralbyrån och Arbetsförmedlingen arbetslöshetssiffror på lite olika sätt.

Därför har vi valt att titta på flera olika mått på arbetslöshet för att få en så bred bild som möjligt.

Vi har bland annat valt att titta på den öppna arbetslösheten i olika områden i landet. Dels för totalbefolkningen, dels för personer födda utomlands. I variabeln öppet arbetslösa ingår de som aktivt söker ett arbete och som inte deltar i arbetsmarknadspolitiska program. Statistiken fördelas på SCB:s 3 363 regionala statistikområden (RegSO-områden), vilket gör att man kan se regionala och lokala skillnader detaljerat. Den öppna arbetslösheten som SCB redovisar anges per år och visar alla som någon gång under året varit öppet arbetslös. En viktig sak att ha med sig är att många utlandsfödda som kom till Sverige under flyktingvågen 2015 deltar i arbetsmarknadsprogram och finns således inte med i statistiken om de öppet arbetslösa.

Orsaken till valet av denna variabel var främst för att det var möjligt att få data nerbrutet på den regionala nivån. Nackdelen är att det bara finns data fram till och med 2020.

Med siffrorna som underlag och genom att jämföra längre tidsperioder har vi kunnat analysera arbetslösheten. Med hjälp av de regionalt och lokalt nedbrutna arbetslöshetssiffrorna har vi kunnat identifiera områden med både positiv och negativ utveckling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Invandring och integration – Val 2022

Mer i ämnet