Avverkning av skog i Oskarshamn väcker kritik

Publicerad

Sveaskogs avverkning i ett skogsområde utanför Oskarshamn har fått en hel del kritik. Naturskyddsföreningen i Kalmar län bjöd in två riksdagsledamöter till området för att väcka frågan om statens inblandning i skogen.

Under fem år har statliga Sveaskog ägt och förvaltat marken i ett 350 hektar stort område väster om sjön Eckern utanför Oskarshamn. Under de senaste åren har företaget avverkat 70 hektar skog och nu vill man göra det igen. Något som flera ställer sig kritiska till.

– Man borde vara ett föredöme för ett hållbart skogsbruk, säger Christer Ek, Naturskyddsföreningen i Kalmar län.

Oskarshamn

De menar att ytterligare avverkning av skog i området skulle leda till att den biologiska mångfalden hotas. Även naturturismen och kulturarvet skulle enligt dem påverkas negativt.

Döderhultarens barndomshem

På initiativ av Naturskyddsföreningen bjöds två riksdagsledamöter in till träsnidaren Döderhultarns barndomshem, som ligger intill sjön Eckern. Här bodde och verkade Axel Robert Petersson, även känd som Döderhultarn, för drygt 150 år sedan. Även den populära ostkustleden går igenom området.

– Sveaskog är hela svenska folkets bolag och då måste man kunna se till lite mer än bara träden som skogsråvara. Det kan vara så att samhället, staten och kommunen tjänar mer pengar på att utveckla naturturismen i området, säger Per Jiborn, naturturismexpert.

Planer på att avverka mer skog

Än så länge har Sveaskog endast skickat in ansökningar på avverkningsområden, vilket rör skog på 50 hektar. Men efter kritiken från Naturskyddsföreningen och kommunen pausar företaget nu planerna på ytterligare avverkning tills parterna kan komma överens.

I klippet ovan besöker riksdagspolitiker Döderhultarns barndomshem och ger sina åsikter om statens roll i skogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oskarshamn

Mer i ämnet