Normalt är vibrioinfektionen ovanlig, men varma somrar är den mer frekvent. Foto: TT

Bakteriefest i Östersjön när klimatet blir varmare

Uppdaterad
Publicerad

Varmare klimat gör att de farliga vibriobakterierna i Östersjön kan växa kraftigt. Den varningen kommer från en stor forskargrupp som har gått igenom hälsoeffekter av den globala uppvärmningen.

I klimatförändringarnas spår syns bland annat minskade skördar och en ökning av smittspridande parasiter – och det drabbar framför allt barn. Det är ett av huvudbudskapen när den vetenskapliga tidskriften Lancet presenterar sin årliga genomgång av hur klimatförändringarna påverkar vår hälsa.

– Folk i min generation kommer att vara döda, men de som växer upp nu måste brottas med alla problem som vi orsakar om vi inte hejdar den globala uppvärmningen, säger Peter Byass, professor i global hälsa vid Umeå universitet, till TT.

Klimat

Bakterier i Östersjön

Forskarna skriver att många av de hälsoeffekter som följer med klimatförändringarna är extra allvarliga för barn, eftersom de fortfarande växer och ännu inte har utvecklat sitt immunförsvar.

När det gäller Sveriges närområde pekas Östersjön ut i rapporten, som ett område där vibriobakterier har ökat påtagligt de senaste 30 åren. Bakterierna kan orsaka magsjuka och livshotande infektioner i sår, så kallad badsårsfeber.

Under 2018 slogs ett rekord, då det i 107 dagar var gynnsamma förhållanden för den vattenlevande bakterien. Det är det högsta värdet sedan mätningarna började – och dubbelt så många dagar jämfört med på 1980-talet. Samtidigt har ytan av av Östersjöns kustlinje som bakterierna kan växa i ökat med en tredjedel.

Region Kalmar har varnat

Att varmare väder påverkar antalet infektioner kan också ses i svensk statistik – under den varma sommaren 2018 smittades 135 personer av vibriobakterier i Sverige, enligt siffror från folkhälsomyndigheten. Det är nio gånger fler än 2017.

Och Region Kalmar gick sommaren 2018 ut med uppmaningen att undvika utomhusbad i bräckt vatten eller sötvatten om man hade nedsatt immunförsvar eller större sår på huden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet