Morfin skrivs ut i onödan och respekten för morfinets risker har mattats av, anser sjukhusläkaren i Småland. Foto: TT

Behandlingsråd för morfin uppdateras

Uppdaterad
Publicerad

Statistiken visar inte på en ökad förskrivning av morfinpreparat i Småland. Men att morfin skrivs ut till fel patienter syns inte i statistiken.

Nu ska Läkemedelsverket uppdatera sina råd för vilka läkemedel som ska ges till patienter med svår smärta.

Som SVT Nyheter Småland kunde berätta i går så finns en uppfattning bland läkare att morfin skrivs ut vårdslöst och till fel grupper av patienter. Men tittar man på Socialstyrelsens statistik så blir inte bilden lika tydlig.

I statistiken syns ingen ökning av det totala antalet patienter som morfin de senaste tio åren, varken i Småland eller i riket i stort.

Kurvan ligger stabil sedan 2006. Zoomar man däremot in på enskilda morfinläkemedel ser man att vissa har ökat rejält, medan andra minskat eller helt tagits ur bruk.

Vissa har dragits in

Ellen Vinge är läkare specialiserad på läkemedel och sitter i läkemedelskommittén på Kalmar läns landsting. Hon säger att den ökning man kan se bland vissa läkemedel, till exempel Oxykodon, troligtvis är ett resultat av att andra morfinmediciner antingen dragits in eller där nya forskningsrön påverkat användningen.

Exempelvis har morfinpreparatet Tramadol minskat kraftigt sedan 2011, vilket var det år man började varna för att ge just den medicinen till äldre patienter.

– De äldre har ju kvar sin smärta trots att medicinen dragits in, och då måste man gå över till andra läkemedel i stället, säger hon.

Men det finns även saker som Socialstyrelsens siffror inte berättar. Landstingen tittar på genomsnittsdata, men där syns inte orsaken till varför en patient fått morfin utskrivet. Och det är just onödiga eller felaktiga förskrivningen som sjukhusläkaren varnade för i måndagens inslag i SVT Nyheter Småland.

Fibromyalgi svårt

En grupp patienter som är svår för läkarna att hantera är de som har långvarig smärta som inte är kopplad till cancer. Det kan vara till exempel nervsmärta som exempelvis fibromyalgi eller diffusa muskelsmärtor, där morfin inte rekommenderas som första behandling, men ändå används.

Ellen Vinge och Läkemedelskommittén i Kalmar har därför tagit initiativ till att Läkemedelsverket uppdaterar sina riktlinjer för att underlätta för sjukvårdspersonal att välja rätt behandling vid den här typen av långvarig smärta.

De senaste riktlinjerna kom ut 2002.

– Det har hänt en del sedan dess. Läkemedel har försvunnit och en del har kommit till. Vid nervsmärta och diffusa muskelsmärtor har det dessutom kommit en del forskning om hur de uppstår och ter sig. Det har gjorts bättre studier av läkemedel om det funkar eller inte vid de här tillstånden. Sen har vi också kunskapen om träning och fysioterapi, alltså att få smärtlindring utan att ta till läkemedel, säger hon.

Vill stämma i bäcken

I stället för att nagelfara statistiken i jakt på grupper som får morfin i onödan, bör sjukvården i stället lyssna på dem som möter patienter som faktiskt blivit beroende, anser Ellen Vinge.

– Jag tror att vi behöver ha bättre samarbete med de avdelningar som jobbar med beroendeproblematik. Att vi får rapporter från dem om vad de ser, så att man kan stämma i bäcken och utbilda på det som används på ett felaktigt eller mindre lämpligt sätt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.