Två män som står vid en laddstolpe

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ska man kunna ladda utan el? SVT:s reporter Keith Foster gör ett försök, och försöker samtidigt förklara varför strömmen inte finns. Foto: Keith Foster/SVT

Bråk mellan Tesla och IF Metall gör laddstolparna strömlösa i Ljungby

Publicerad

Ljungby Energi har fått i uppdrag att installera el i Teslas laddstolpar i staden, som har stått strömlösa sedan de byggdes i början av mars. Men en konflikt mellan Tesla och fackförbundet IF Metall står emellan – och därför blir det ingen ström.

– Vi har egentligen ingenting med konflikten att göra, men nu sitter vi här, säger Bo Schönbeck, vd på Ljungby Energi.

De strömlösa laddstolparna är ett resultat av en kedja händelser. Allt bottnar i en konflikt mellan Tesla och IF Metall gällande kollektivavtal. Fackförbundet Seko i sin tur har i sympati med IF Metall inlett en blockad mot Tesla och installatörerna på Ljungby energi är medlemmar i Seko.

Kontentan – inga laddstationer ska anslutas av Seko:s medlemmar. Eftersom Ljungby energi är de enda som får göra installationerna så står parterna i ett dödläge.

– Här i Sverige har man rätt att vidta stridsåtgärder i en facklig konflikt, säger Bo Schönbeck.

Avgörs av EI

Tvisten ligger nu hos Energimarknadsinspektionen, EI, som har fått alla yttranden och väntas komma med ett beslut inom några månader.

Vad som händer då är oklart, men Bo Schönbeck tror att EI kommer kommer att ge Ljungby energi rätt i att man stöttar Sekos blockad.

– Jag kan inte se något annat än att vi får rätt. Alternativet skulle omkullkasta hela vårt system, säger Bo Schönbeck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.