Tvådelad bild. Till höger: Närbild på händer som återvinner en flaska. Vänster: Man men vit skjorta och blå slips.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fallet visar hur svårt det är för mindre företagare att stå upp mot myndigheter, säger Jimmy Sandell, näringspolitisk chef på branschorganisationen Livsmedelsföretagen. Foto: Livsmedelsföretagen, SVT

Branschen reagerar på vinkaoset: ”Visar på dålig rättssäkerhet”

Uppdaterad
Publicerad

Att en myndighet erkänner fel i sin hantering på det sätt som Livsmedelsverket nu gör kring Shahram Soltani är ovanligt, enligt branschorganisationen Livsmedelsföretagen.

Shahram Soltanis företag Drood winery fick sin verksamhet omedelbart stoppad efter en inspektion från Livsmedelsverket, ett beslut som upphävdes av domstol flera månader senare.

Då hade vindruvor för miljonbelopp förstörts.

I ett yttrande till Justitiekanslern medger idag Livsmedelsverket flera fel i hanteringen, när de förbjöd den småländska Shahram Soltani att tillverka dryck enligt persisk vintradition.

Unikt fall

Jimmy Sandell, näringspolitisk chef på branschorganisationen Livsmedelsföretagen har tagit del av yttrandet.

– Jag känner inte till något fall där en myndighet har tagit på sig fel på det här sättet, säger han till SVT.

Shahram Soltani fick sin verksamhet förbjuden på dagen och förlorade i två domstolar, när han ansökte om inhibition av beslutet.

Först när han fick hjälp av organisationen Centrum för rättvisa, fick han rätt. Då hade råvaror för miljonbelopp förstörts.

Branschen: ”Dålig rättssäkerhet”

Ett problem är, enligt Jimmy Sandell, att livsmedelslagstiftningen är väldigt komplex. Det är därför särskilt svårt för små företag att sätta sig upp mot myndighetsbeslut, på det sättet som Shahram Soltani gjort.

Sedan två år driver branschorganisationen därför ett särskilt projekt där de erbjuder rådgivning till företag som vill driva fall mot myndigheterna.

– Man kan konstatera att rättssäkerheten är dålig för livsmedelstillverkare, säger Jimmy Sandell.

Livsmedelsverket: ”Finns saker att förbättra”

– Vi tycker att rättssäkerheten är väldigt viktig och vi arbetar ständigt för att bli bättre på den. Kraven vi ställer på företagen ska alltid stå i proportion till hur allvarligt felet är och även detta jobbar vi hela tiden på att utveckla, säger Eiríkur Einarsson, chef på avdelningen för livsmedelskontroll.

Livsmedelsverket har avböjt att kommentera Shahram Soltanis fall så länge processen pågår.

Men de säger till SVT att de just nu håller på med ett arbete för att få till bättre möten mellan myndigheten och företag i samband med kontroller.

– Det finns saker att förbättra och vi ger den frågan större fokus än tidigare. En bra kontroll och samtidigt nöjda företagare är ju optimalt.

I det sammanhanget har de bland annat intervjuat Shahram Soltani om hans upplevelse.

Delad bild. Till vänster: rad av vinflaskor. Till höger: person framför suddig bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Livsmedelsverket själva har konstaterat i sitt yttrande till Justitiekanslern, i fallet med Shahram Soltani i Gemla. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.