Shahram Soltanis företag Drood winery fick sin verksamhet omedelbart stoppad efter en inspektion från Livsmedelsverket, ett beslut som upphävdes av domstol flera månader senare.
Då hade vindruvor för miljonbelopp förstörts.
När SVT intervjuade Livsmedelsverket för ett år sedan var de övertygade om att deras beslut var korrekt. Men nu har Livsmedelsverkets jurister granskat fallet – och kommit fram till att de brustit så mycket i hanteringen att det är grund för skadestånd.
– Det är ett bevis på att jag har gjort saker rätt. Det känns skönt, säger Shahram Soltani till SVT.
Tog beslut utan utredning
Livsmedelsverket förbjöd honom att producera vin av vindruvor från Iran – de menade dessutom att drycken inte fick kallas något annat än just vin.
Systembolaget däremot godkände produkten, förutsatt att den kallas ”alkoholhaltig dryck av druvor”.
Livsmedelsverket beslut innebar ett totalt förbud för verksamheten – och det togs utan att alternativa möjligheter utreddes. Beslutet började dessutom gälla på dagen, utan att de redovisat varför det var så bråttom.
”Med ett annat tillvägagångssätt hade det funnits utrymme att klarlägga dessa frågor utan risk för att företagarens verksamhet skulle skadas”, står det i yttrandet som Livsmedelsverket har skickat till Justitiekanslern.
”Ovanligt”
Shahram Soltani fick vid två tillfällen avslag i domstol, innan han fick hjälp av organisationen Centrum för rättvisa. Med deras hjälp upphävdes Livsmedelsverkets förbud.
Enligt Centrum för rättvisa är det väldigt ovanligt att en myndighet medger fel i den här omfattningen. Den bilden delas av branschorganisationen Livsmedelsföretagen.
Om ett par veckor kommer Justitiekanslern göra ett yttrande om även de anser att Shahram Soltani har rätt till skadestånd och i så fall hur mycket.
Livsmedelsverket har avböjt att kommentera utredningen medan processen pågår.