Två vargar på klippa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Centerpartiet i Kalmar län riktar kritik mot Naturvårdsverket för att riksdagsbeslutet om minskad vargstam inte följs. Hör Anders Johansson, vice ordförande för Centerpartiet i Kalmar län, berätta mer i klippet ovan. Foto: Paul Kleiven

C vill se ökad vargjakt – lyfter frågan till Europaparlamentet

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet i Kalmar län upplever att vargproblematiken inte tas på allvar. Enligt partiet följs inte riksdagsbeslutet om en minskad vargstam. Nu hoppas man få hjälp från EU.

– Jag har haft en första kontakt med vår EU-parlamentariker Emma Wiesner och hon har stor förståelse för vår fråga, säger Anders Johansson, vice ordförande för Centerpartiet i Kalmar län.

Förra veckan höll Centerpartiet i Kalmar län en pressträff angående den senaste tidens vargattacker i länet. Högt upp på dagordningen stod det riksdagsbeslut som togs redan 2013 – om en mindre vargstam.

Då beslutade riksdagen att minska den svenska vargstammen till 170-270 vargar. Under pressträffen lyftes Naturvårdsverkets senaste räkning, som visar att det i Sverige finns cirka 450 vargar i Sverige.

– Vi har ett riksdagsbeslut, och ett riksdagsbeslut måste följas. Vår myndighet som ska hantera vargstammen har inte följt riksdagsbeslutet, säger Anders Johansson som är vice ordförande för Centerpartiet i Kalmar län.

Riktar kritik mot Naturvårdsverket

Kritiken riktar Centerpartiet mot Naturvårdsverket – som är ansvariga för vargtilldelningen. Anders Johansson menar att Naturvårdsverket ger alldeles för dålig tilldelning gällande jakten.

Nu har Anders Johansson alltså tagit en första kontakt med partiets Europaparlamentariker. Förhoppningen är att vargen ska kunna flyttas upp en skyddsklass i art- och habitatdirektivet, vilket bland annat skulle göra det lättare att utlysa skyddsjakt på varg.

– Förenklad skyddsjakt skulle jag säga är det som måste till. Dels för att skjuta ner stammen, men också för att skapa ett beteende hos vargen där den helt enkelt är rädd för människor.

”En förlorad biologisk mångfald”

Anders Johansson menar att det i framtiden kan bli omöjligt för djurägare att ha sina betesdjur ute i hagarna, om den svenska vargstammen inte minskar.

– Vi får större och större problematik med våra betande husdjur. Då ser vi framför oss ett igenväxande landskap och en förlorad biologisk mångfald.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.