Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt länsstyrelsen i Kalmar är det en och samma varg som utfört den senaste tidens attacker mot tamboskap i Kalmar län. Hör Anders Karlsson, avdelningschef på länsstyrelsen i Kalmar län, berätta mer om vargen i klippet ovan. Foto: SASCHA STEINBACH / EPA / TT

Länsstyrelsens experter säkra – ensam varg ligger bakom attackerna i Kalmar län

Uppdaterad
Publicerad

Två vargar rör sig på östra sidan av Kalmar län – men det är bara en av dem som attackerat tamboskap.

Under måndagen fick Länsstyrelsen i Kalmar svar på den DNA-analys som som tagits i samband med de vargattacker som skett i Kalmar län den senaste tiden. Analysen bekräftar att det bara är en av vargarna som attackerat tamboskap, det rapporter Barometern under måndagen.

– Det finns en del vargar som aldrig går på tamboskap och sen finns det några som fått det som en instinkt, säger Anders Karlsson som är avdelningschef för landsbygd på länsstyrelsen i Kalmar.

Då inleds skyddsjakten

Under förra veckan tog länsstyrelsen i Kalmar län beslutet om skyddsjakt. Skyddsjakten inleds först när ett nytt angrepp inträffat, men det kan komma att skjutas på framtiden.

Jakten har nämligen överklagats av Svenska Rovdjursföreningen som även har begärt inhibition, vilket skulle innebära att ingen skyddsjakt får genomföras i väntan på besked från förvaltningsrätten.

I väntan på besked från förvaltningsrätten har länsstyrelsen ändå utsett en jaktledare.

– Jaktledaren sköter skyddsjakten, och han kommer ta in de jägare han är i behov av för att utföra skyddsjakten på det bästa sättet, säger Anders Karlsson.

”Vill vargen ta sig in så gör den det”

Anders Karlsson uppmanar djurägare att försöka ta in sina tamdjur – men förstår också svårigheterna med det.

– I det här läget kan det vara svårt att skydda sig, vill vargen ta sig in så gör den det. Det finns mycket känslor i detta. Vår roll är att bevaka båda sidor och försöka ta ett så riktigt beslut som möjligt, säger Anders Karlsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.