Fem år efter pandemin kämpar tusentals svenskar med efterdyningarna. Postcovid är ett paraplybegrepp för de olika komplikationer som uppstår till följd av en covidinfektion, och symtomen kan vara många. Hjärntrötthet och andningssvårigheter, bland annat.
Det finns ingen sammanställd studie av exakt hur många som fått diagnosen i Sverige, men forskare uppskattar att 1,5 – 3 procent av befolkningen har drabbats.
”Folk går miste om behandling”
En av dem är Lisa Norén, läkare och ordförande för Svenska covidföreningen. Lisa fick en diagnos, men menar att det lätt kunde sett annorlunda ut om hon inte själv hade suttit på medicinsk kunskap och själv kunde analysera sina symtom.
– Jag blev trodd och undersökt. Annars hade jag säkert fått höra att jag är utbränd. Folk går miste om symtomlindrande behandling, som gör att man inte klarar av att leva ett någorlunda vettigt liv. Okunskapen får stora konsekvenser.
Hävdar orättvisa i vården
Enligt föreningen, som samlat drygt 5000 medlemmar sedan pandemins start, råder det också en ojämlikhet i hur Sveriges regioner bemöter patienter.
– I princip är det bara region Stockholm som har covidkunnig personal. Det är ett stort mörkertal, Man har inte satsat resurser och insett hur stort det här är. Beroende på vem du möter så får du olika besked för din sjukdom.
Hör Lisa Norén utveckla kritiken i klippet ovan.