– Min första tanke när jag flyttade hit var att man skulle kunna göra sågverkstomten till en arena för konserter och events. Liksom vända något som rasat och göra till något positivt istället, säger Ida Ehrnborg.
När sågverket stängde 2004 fick 60 anställda gå, och sedan dess har turerna har varit många.
32 000 ton sopor växte fram
Några år efter att Ida och familjen slagit sig ned i Marhult började det dyka upp osorterat skräp på den gamla sågverkstomten. Totalt rör det sig om 32 000 ton sopor, varav hälften kommer från nermalda giftiga bildelar.
– Det är så sorgligt att det är detta som gjort Marhult levande. Sågverket har ju varit livet här, och nu är det det motsatta, säger Ida Ehrnborg.
I klippet kan du se nya flygfoton över sopberget i Marhult.
Stank och flytt
När fluffhögarna med de nermalda bildelarna brann 2015 spreds en starkt illadoftande lukt över samhället, som stannade i ett par år.
Enligt byborna berodde det på att högarnas innehåll med plast och gummi kom upp till ytan. Men efter en tid försvann stanken. Nu oroas grannar som SVT pratat med över att doften kommer lägga sig som ett täcke över byn i flera år igen, ifall högarna flyttas.
Ovissheten över sopbergets framtid, och upplevelsen av att inget verkar hända, har gjort att några bybor bestämt sig för att flytta. För tillfället har Ida med familj inga planer på att lämna Marhult, men tankarna har funnits där.
– Ska man lägga pengar på en tomt och hus som är så nära soptippen? Vad finns i jorden här? Vad händer med mina grönsaker och vad får mina djur i sig?, undrar Ida Ehrnborg.