Hör Daniel Johansson berätta om hur krångliga a-kasseregler gjorde att han gick back på att jobba som deltidsbrandman i Orrefors under sin arbetslöshet. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Deltidsbrandmannen Daniel förlorade a-kassa när han åkte ut på larm

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Johansson förlorade jobbet när glasbruket i Orrefors lades ner 2012 – och snåriga regler i a-kassan gjorde att han kunde förlora en hel a-kassadag om han ryckte ut på ett larm i sitt andra jobb som deltidsbrandman. Nu är de – för deltidsbrandmän – oförmånliga reglerna på gång att ändras, för att locka fler att söka sig till jobbet.

– Vi hade ett larm som tog 7 minuter. På det förlorade jag en hel veckas ersättning från min privata försäkring, och en hel stämplingsdag. Så på 7 minuter gick jag 1500 kronor back, säger Daniel Johansson, som i 15 år jobbat som deltidsbrandman i Orrefors.

Under de 5-6 månader som han var arbetslös förlorade han alltså på att jobba, men valde ändå att stanna kvar som deltidsbrandman eftersom han relativt snabbt fick ett nytt jobb.

Undantag för brandmän på gång

Men trots det skriande behovet av deltidsbrandmän, bland annat just till deltidsstationen i Orrefors, har arbete som deltidsbrandman klassats som vilken annan inkomst som helst enligt arbetslöshetsförsäkringslagen – tills nu.

I oktober fattade riksdagen beslut om att regeringen skyndsamt skulle utreda möjligheten att undanta deltidsbrandmän från reglerna, just på grund av deltidsbrandmännens unika betydelse för beredskapen i Sverige. Inom kort väntas regeringen lägga en proposition om ändring i lagen som innebär att deltidsbrandmän ska kunna vara i beredskap och öva utan att det påverkar ersättningen från a-kassan.

Efterlängtad ändring

Och det är ett besked som är efterlängtat, säger Daniel Johansson, inte minst för att locka fler att söka sig deltidsbrandmannajobbet.

– Alla som är i räddningstjänsten just nu vet att folk har haft jätteproblem när de blivit arbetslösa. Det kommer att suddas ut nu och folk kommer att få en större säkerhet. Både de som är i och de som vill in i räddningstjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.