• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Detg år att rena avloppsvattnet från läkemedel. Men det kostar. Och även om Kalmar kommun just nu planerar för ett nytt avloppsreningsverk är det inte säkert att det kommer att rustas med läkemedelsrening, i alla fall inte till att börja med. Foto: Janerik Henriksson/TT

Det går att rena avloppet från läkemedel – men det dröjer i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Det går att rena avloppsvatten från läkemedelsrester. Det visar ett projekt som gjorts på avloppsvattnet i Kalmar.

– Försöket visar att det finns en driftsäker teknik för att rena avloppet från läkemedelsrester, och försöket visade också att de läkemedel som analyserades togs bort till väldigt hög andel. Men det visste vi sedan tidigare, säger Regine Ullman som är tekniskt ansvarig på Kalmar vatten.

Trots det kommer det nya avloppsreningsverket troligen inte att rustas med den tekniken. I alla fall inte till att börja med. Förklaringen till det är att den tekniken kostar. Exakt hur mycket den kostar är dock inte klart förrän senare i år.

Vattnets väg till Östersjön

– Huruvida vi kommer att använda oss av tekniken eller inte är en kostnadsfråga. Om det inte krävs av myndigheterna så måste Kalmar vatten göra en bedömning om det är värt att lägga de pengarna ändå, säger Regine Ullman.

Vattnet i Kalmar späds ut

Hon säger att för miljöns skulle vore det bättre om de pengarna lades på Växjös avloppsrening eftersom det är en insjö som tar emot Växjös avloppsvatten, medan avloppsvattnet som rinner ut i Kalmarsund späds ut väldigt effektivt.

Men kan man resonera så, och säga att det är bättre att någon annan gör det, än att vi gör det?

– Jag säger inte att vi aldrig ska göra det, men just nu, 2020, är det bättre  att satsa på de ställena där läkemedelsrening skapar goda effekter i recepienten,  och för Kalmar kommun är det bättre att vänta så att vi sen gör det ännu mer kostnadseffektivt. För rädda Östersjön det ska vi göra. Absolut.

42 olika läkemedel

I det försök som gjordes på avloppsreningsverket var det 42 olika läkemedel som ingick, bland annat inflammationshämmande och smärtstillande medel av olika slag. Och tekniken som användes för att rena avloppsvattnet från läkemedel är ett utlrafilter och granulerat aktivt kol, GAK, kallat.

Försöket på Kalmar vatten pågick mellan februari 2017 och januari 2018. Fullständig rapport finns att läsa här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattnets väg till Östersjön

Mer i ämnet