Ombyggnaden av reningsverket på Lucerna kommer bli en stor investering för kommunen och den beräknas kosta 150-200 miljoner kronor, men mycket av läkemedelsrester kommer att fortsätta rinna rakt igenom.
Ruben Öberg, chef för affärsområde vatten på Västervik Miljö & Energi, säger att det är för stor enskild kostnad för att rena läkemedel och att tekniken bör utvecklas.
– Det kommer inte finnas i den här utbyggnadsetappen av Lucerna, men vi kommer att ta höjd för det i projekteringen så att vi lätt kan anpassa verket ifall vi får sådana krav i framtiden, säger Ruben Öberg,
Inga krav på att ta bort läkemedelsrester
Det finns ännu inga miljökrav som gäller läkemedelsrester och Sveriges första fullskaliga läkemedelsrening invigdes i Linköping för tre år sedan. I Kalmar har de också gjort ett framångsrikt pilotprojekt som visat att det finns en driftsäker teknik för att rena avloppet från läkemedelsrester, men det är dyrt. Kostnaden för att rena avloppsvattnet i Kalmar skulle kosta omkring 18 miljoner kronor per år.
Vad skulle få er att börja rena vattnet från läkemedelsrester?
– Det är ifall vi får sådana villkor. Jag tror att kraven kommer bli hårdare i framtiden, både på reningsverken och på läkemedelsindustrin, säger Ruben Öberg.