• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Stor skillnad på antal reningsverk i våra kommuner. Foto: SVT

1 eller 17 reningsverk – olika förutsättningar i kommunerna

Publicerad

SVT Nyheter Småland har under den senaste månaden tittat närmare på de reningsverk som släpper ut sitt vatten i den känsliga miljön i Östersjön. Hur många reningsverk det finns i en kommun varierar stort, till exempel har Kalmar kommun bara ett reningsverk medan Västerviks kommun har hela 17 stycken.

Om vi tittar historiskt hade Kalmar kommun också tidigare flera mindre reningsverk, men mellan 2008 och 2010 effektiviserade kommunen infrastrukturen och anslöt alla de mindre verken till ett stort, eftersom det finns flera fördelar med stordrift. 

– När man har allt på ett ställe behöver man inte köra runt. Det behövs också färre personal med kompetensen att sköta ett reningsverk. Dessutom slipper man kemikalietransporter till flera olika ställen, för de innebär alltid en risk, säger Regine Ullman, tekniskt ansvarig Kalmar vatten. 

Vattnets väg till Östersjön

För dyrt att bygga om i Västerviks kommun

I Västerviks kommun är förutsättningarna helt annorlunda. Kommunen är till ytan södra Sveriges största, landskapet är kuperat och befolkningen är utspridd på flera mindre orter. Det gör att det skulle kosta enorma summor att leda om allt till ett stort verk. 

– Det är alltid effektivare med stordrift. Det är höga kostnader för VA-drift i den här typen av kommuner, säger Ruben Öberg, chef för affärsområde vatten på Västervik Miljö & Energi.

Svårt att få ihop ekonomin

Västerviks kommun tittar löpande på möjligheten att slå ihop reningsverk, men det är svårt att få ihop ekonomin. När de skulle bygga om reningsverket i Gamleby för fem år sedan tittade de på olika alternativ.

– Slutnotan för att bygga om verket i Gamleby till en toppmodern anläggning hamnade på 40 miljoner kronor. Alternativet att bygga en överföringsledning till reningsverket i Västervik hamnade på 250 miljoner, säger Ruben Öberg, chef för affärsområde vatten på Västervik Miljö & Energi. 

I klippet berättar Regine Ullman mer om vilka fördelar det finns med stordrift. Det handlar inte bara om ekonomi utan också om miljö. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattnets väg till Östersjön

Mer i ämnet