Regine Ullman är tekniskt ansvarig på Kalmar vatten och berättar att det nya avloppsreningsverket ska göra det möjligt att återanvända det renade vatten inom jordbruket eller industrin, för att på så sätt minska trycket på tillgången till dricksvatten. Foto: Clary Kroon/SVT

Avloppsvatten blir resurs när nytt reningsverk i Kalmar står klart

Uppdaterad
Publicerad

Om fem år ska ett nytt reningsverk stå klart i Kalmar. Förhoppningen är att det ska minska utsläppen i Östersjön.

Reningsverket ska med hjälp av ny teknik kunna filtrera bort mikroplaster så att de inte kommer ut i Östersjön. Men också filtrera bort en del bakterier så att det renade vattnet ska kunna återanvändas.

– Först och främst som bevattningsvatten i jordbruket, men också som en resurs inom industrin, säger Regine Ullman som är teknikansvarig på Kalmarvatten.

Vattnets väg till Östersjön

– Och det i sig gör att man minskar trycket på tillgången till dricksvatten, säger hon.

Det nya reningsverket innebär också att utsläppen av kväve kommer att minskas med omkring 35 procent. Vilket ska minska övergödningen i Östersjön och Kalmarsund.

Nuvarande reningsverket 60 år gammalt

Det reningsverk som finns i dag närmar sig 60 år och är pensionsmässigt. Det är tillbyggt och ombyggt i omgångar. Platsen för det nya reningsverket är intill det gamla på Tegelviken, som så småningom kommer att rivas.

– Det nya reningsverket planerar vi ska ha en livslängd på minst 50 år, säger Carolin Svensson som är projektchef på Kalmar vatten.

Kostnaderna för nybygget är ännu inte riktigt klara. När inriktningsbeslutet om det kommande reningsverket togs 2016 låg de uppskattade kostnaderna på mellan 850 miljoner och 1,1 miljard kronor.

-  Men det har tillkommit en del saker i projektet, så vi får se var det landar, säger Carolin Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattnets väg till Östersjön

Mer i ämnet