Reningsverket Lucerna byggdes 1972 och har nu ett stort renoveringsbehov. Foto: Clary Kroon/SVT

Reningsverket måste rustas upp för omkring 200 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Västerviks kommun behöver göra en stor investering på Lucerna avloppsreningsverk eftersom det kommer nya lagkrav på miljöområdet. Ombyggnaden beräknas kosta 150-200 miljoner kronor och för kommuninvånarna kommer det innebära höjda taxor.

– Vi får nya kvävereningskrav från första januari 2026 och vi vet att anläggningen i dag inte klarar de kraven, så därför måste vi göra en omfattande utbyggnad, säger Ruben Öberg, chef för affärsområde vatten på Västervik Miljö & Energi. 

Stora underhållsskulder  

Reningsverket Lucerna byggdes 1972 och är kommunens största anläggning och renar dagligen runt 7500 kubikmeter vatten, vilket motsvarar 37 500 badkar. I Västerviks kommun finns totalt 17 reningsverk, flera vattentorn och många andra slags anläggningar.

Vattnets väg till Östersjön

Det har historiskt sett investeras mycket lite på VA-området och därför bär kommunen på en stor underhållsskuld. 

– Det innebär att vi måste öka taxan mer i vår kommun, säger Ruben Öberg.  

Hur ska ni få kommuninvånaren att acceptera det? 

– Vi förklarar att miljömyndigheternas nya krav driver på i de här investeringsfrågorna och att vi har en stor underhållsskuld att jobba med. Det gäller att få dem att förstå hur viktig den här frågan är för infrastrukturen i samhället. 

Taxorna kan fördubblas 

Situationen ser likadan ut i de flesta kommuner och enligt branchorganisationen Svenskt Vattens rapport som kom i våras behöver VA-taxorna fördubblas de kommande 20 åren. 

– Kostnaderna kommer att öka för väldigt många av våra svenska kommuner. Vi har nyligen gjort en stor investeringsrapport och den visar att för hela landet behöver investeringarna öka till 23 miljarder årligen, vilket nästan är en 50-procentig ökning, säger Peter Sörngård, miljöexpert på Svenskt Vatten.

Ännu högre krav väntar

I nuläget renas avloppsvatten främst från fosfor och kväve innan det släpps ut i Östersjön. Det finns ingen reningsprocess för till exempel läkemedelsrester eller andra miljöfarliga kemikalier.

– Min bedömning är att krav från myndigheter bara kommer att fortsätta att öka framåt i tiden, säger Ruben Öberg. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattnets väg till Östersjön

Mer i ämnet