Maria Leidzén är en återkommande patient på dialysen i Växjö

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Leidzén får dialys tre gånger i veckan på sjukhuset i Växjö. Hör i klippet vad hon tycker om avdelningens nya lokaler. Foto: Kajsa Oscarson

Dialysen fick nya lokaler trots att Räppesjukhuset inte blev av – ökade kapaciteten

Publicerad

Läget var akut – dialysavdelningen i Växjö hade vuxit ur sina lokaler och kunde inte vänta på att ett nytt sjukhus skulle stå klart i Räppe. Under hösten fick verksamheten äntligen flytta, och nu har vårdplatserna ökat.

Upp till 25 patienter kan nu få dialys samtidigt på Centrallasarettet i Växjö, i jämförelser med de 15 platser som fanns i de gamla lokalerna. Dessutom kan fler patienter isoleras i enkelrum om det finns risk för infektion.

– Vi har gått från att göra 5000 behandlingar per år, till upp mot 6000 per år, säger avdelningschefen Karin Ingvald.

Nya sjukhuset i Växjö

Det har därmed funnits ett behov av större lokaler redan innan det var på tal om att ett nytt sjukhus skulle byggas. I väntan på besked flyttades avdelningen alltså ändå.

– Med facit i hand är vi jätteglada över att vi fick nya lokaler, annars vet vi inte hur det hade blivit, säger Karin Ingvald.

Häng med in på den ”nya” dialysavdelningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya sjukhuset i Växjö

Mer i ämnet