Vision över det nya akutsjukhuset i Räppe

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar SVT:s reporter den senaste given om Centrallasarettet i Växjö. Foto: LINK Arkitektur, Arkitema

Slutnotan för akutsjukhuset i Räppe som aldrig blev av: Över 400 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Region Kronoberg stoppade planerna på ett nytt akutsjukhus i Räppe sommaren 2023, men konsultkostnaderna fortsatte att ticka på under hösten.

– Det har tagit mycket tid och energi att avsluta projektet, säger Kristina Karlsson, tillförordnad programchef på regionen.

Från början beräknades det nya sjukhuset kosta drygt 9 miljarder kronor, men med höjda räntor och inflation blev prognosen snarare 10,3 miljarder.

Det blev till slut för dyrt, varpå politikerna tvärvände och planerna kastades i papperskorgen. För tjänstemännen i den interna projektgruppen betydde beskedet att de nu istället ska försöka lösa pusslet med en renovering av det befintliga lasarettet.

Nya sjukhuset i Växjö

– Man får hänga med i svängarna, det var klart en omställning, säger Kristina Karlsson som leder regionens programkontor.

166 miljoner har gått upp i rök

När beskedet kom i somras stod det klart att sjukhusprojektet kostat regionen 250 miljoner kronor. I den summan räknades inte själva marken i Räppe in, som köptes för 118 miljoner.

Men under hösten har kostnaderna tickat på. Det tar tid att avsluta stora sjukhusprojekt med inhyrda byggkonsulter.

– Det kostade 318 miljoner. Det har gått till mängder av utredningar, till primärt konsulter, och vår interna verksamhet som planerat för vårdlokalerna, säger Patrik Hjelm, fastighetschef på regionen.

Av dessa räknas 166 miljoner som förgäveskostnader, det vill säga investeringar som aldrig går att få tillbaka. Resten har gått till utredningar som regionen hoppas kunna återanvända i den kommande renoveringen.

Strandbjörket bland alternativen för bygge

Alla uppdrag med konsulterna är nu avslutade. Allt som allt har sjukhusprojektet i Räppe kostat, med köp av tomt: 436 miljoner kronor.

Regionen ska nu lägga fram förslag på hur en renovering av Centrallasarettet kan gå till. Ett av alternativen som regionen presenterat är att bygga på det befintliga sjukhuset, och låta uppföra en byggnad i höjd med domkyrkan, vilket Smålandsposten rapporterat om.

Ett annat scenario är att bygga en helt ny vårdbyggnad i parken söder om sjukhuset, på Strandbjörket. Men marken ägs kommunen och regionen kan därför inte gå vidare med dessa planer, om inte kommunen vill sälja.

Ett av regionens förslag – att bygga en ny vårdbyggnad till höger om det befintliga sjukhuset på Strandbjörket. Det är en populär lekpark vid Växjösjön. Foto: Region Kronoberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya sjukhuset i Växjö

Mer i ämnet