– Med de kunskaper jag har fått om det svenska systemet under mina två år i Sverige så kan jag bara säga att jag inte är förvånad, säger Marcin Wilks till Smålandsnytt på telefon.
Tingsrätten har valt att inte ta ställning till varken parkens eller Marcins uppgifter utan skriver bara att målet ogillas. Marcin väckt talan för sent. Preskribtionstiden för brott som gäller arbetsrätt och diskriminering måste anmälas inom fyra månader från det att brottet ägt rum.
Fick instruktioner från DO
Ärendet har varit uppe hos Diskrimineringsombudsmannen, som lade ner utredningen i brist på bevis.
Enligt Marcin fick han beskedet från DO att han själv kunde driva ärendet i rätten, men att det måste göras innan den första februari 2012, vilket han gjorde. Han ställer sig nu frågan vem som har fel – DO eller domaren i tingsrätten.
Marcin får nu stå för rättegångskostnader som domstolen uppskattar till runt 115.000 kronor.
Hotades av ledningen
Marcin Wilk började på Ölands djurpark 2010 och han berättar om 10 timmar långa arbetsdagar minst sex dagar i veckan, ständiga hot och utskällningar från ledningen. Dessutom tvingades han och de andra polska och bulgariska gästarbetarna betala dyrt för mat som var skänkt till djuren och för boende i undermåliga baracker.
Han stämde parken för diskriminering eftersom han menar att det var helt andra villkor för de svenska medarbetarna. Och hans berättelse styrks av ett stort antal källor som Smålandsnytt har pratat med.
Men Ölands djurpark förnekar att det varit olika villkor för olika medarbetare och säger att alla har en arbetsvecka på 40 timmar.